Tervetuloa Toivon taitojen verkkokurssille!

Tällä sivulla tutustut kurssin sisältöihin ja suorittamiseen. Sivun kohdasta kolme pääset varsinaisille kurssisivuille.

1) Videotervehdys

Kurssia vetävän Pinja Siparin lyhyessä alkutervehdyksessä tutustut Pinjaan ja kuulet tärkeimmät asiat kurssin suorittamisesta.

Katso videotervehdys täältä.

2) Taustatietoa kurssista

 • Kurssilla tutustut ja syvennät osaamistasi toivon taidoista, eli tunne- ja vaikuttamistaidoista kestävyyskasvatuksessa.
 • Kurssi on suunnattu kaikille kestävyyskasvatuksesta kiinnostuneille.
 • Kurssin on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry. Käytännön toteutuksesta vastasi liiton ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari.
 • Verkkokurssi on koottu ja julkaistu Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.
 • Kurssimateriaalit on koottu ja sovellettu useiden BMOL:in viime vuosien hankkeiden materiaaleista. Pääosa materiaaleista on tuotettu Opetushallituksen rahoittamassa Toivon taitoja opettajille -koulutushankkeessa sekä Ulkoministeriön tukemassa Toivoa ja toimintaa -hankkeessa. Mukana on materiaaleja myös Opettajana viheliäisten ongelmien maailmassa ja Me tulevaisuudentekijät. Ratkaisuja keke-opetuksen haasteisiin -hankkeista, joita rahoitti Opetushallitus.

3) Kurssin sisällöt ja suorittaminen

Kurssi koostuu 12 eri kokoisesta osiosta. Jokaisessa osiossa on videoluento, tehtäviä aiheen käsittelyyn sekä lisätietoa aiheesta. Osiosta riippuen videoluento voi olla lyhyempi tai pidempi ja tehtäviä sekä lisätietolinkkejä enemmän tai vähemmän.

Kurssi suoritetaan käymällä kurssimateriaalit läpi haluamallasi syvyydellä. 

 • Katso videoluento. Kannustamme kuuntelemaan luennot vaikka kävelylenkillä tai ruokaa laittaessa. Pääosa luennoista kestää n. 10-15 minuuttia. Osioissa 2, 3, 4 ja 12 on pidemmät (45-90 min.) luennot. Jos olet osallistunut aiempiin koulutuksiimme, voi osa luennoista olla sinulle jo tuttuja. 
 • Käy läpi tehtävät ja mieti, miten voisit hyödyntää niitä työssäsi. Suosittelemme lämpimästi tekemään ainakin joitakin tehtäviä myös itse!
 • Tutustu lisätietolinkkeihin otsikkotasolla ja paneudu halutessasi sinua kiinnostaviin materiaaleihin lisää. Linkkejä on paljon, emmekä missään nimessä odota, että avaat niitä kaikkia! 

Osaamisesi toivon taidoista syvenee osio osiolta tutustuessasi materiaaleihin järjestyksessä. Voit kuitenkin käydä materiaaleja läpi missä vain järjestyksessä. Kurssin huolelliseen suorittamiseen kannattaa varata aikaa 10-15 tuntia. Suosittelemme kuitenkin käymään kurssin omat voimavarat ja käytössä oleva aika huomioiden. Voit saada apuja työhösi ja oppia paljon jo muutamassa tunnissa.

Alta näet kunkin osion teeman. Pääset osioon sen otsikkoa (linkkiä) klikkaamalla.

4) Lopputehtävä ja kurssisuorituksen hakeminen

 • Kurssi suoritetaan itsenäisesti ja omaan tahtiin 7.1.2024 mennessä. 
 • Kun olet käynyt kurssimateriaalit läpi valitsemallasi tavalla, voit pyytää kurssisuoritusta. Toivomme että ilmoitat meille kurssin suorittamisesta, käytitpä siihen aikaa 2 tai 20 tuntia!
 • Kurssisuoritusta pyydetään lähettämällä lyhyt lopputehtävä kurssimateriaalin viimeisellä sivulla. Voit valita lopputehtävistä itseäsi eniten kiinnostavan. Vaihtoehdot on esitelty alla.
 • Jos haluat kurssitodistuksen, voit pyytää sitä lopputehtävän palautuksen yhteydessä.

Lopputehtävän vaihtoehdot:

 • Oivalluksia toivon taidoista. Omien oivallusten pohtiminen selkeyttää ja jäsentää oppimista. Kirjoita ylös 5-10 oivallustasi. Ne voivat liittyä esimerkiksi omaan itseen, oppimiseen, työhön, verkkokurssiin  tai koko maailmaan.
 • Minä ja kestävä kehitys -käsitekartta. Käsitekarttatehtävän tarkemmat ohjeet löytyvät täältä. Tee käsitekartta ja ota siitä kuva tai skannaa se.
 • Oma toivon taitojen opetussuunnitelmani. Kirjoita vapaamuotoinen ja itsellesi mahdollisimman hyödylliseltä tuntuva toivon taitojen opetussuunnitelma. Tehtävässä kannattaa hyödyntää täältä löytyviä ohjeita, mutta voit soveltaa ohjeita itsellesi parhaalta tuntuvalla tavalla.
 • Vapaamuotoinen oppimispäiväkirja. Jos sinulla on tapana kirjoittaa oppimispäiväkirjaa, voit palauttaa sen sellaisenaan. Ei haittaa, vaikka tekstiä syntyisi yli kahden sivun verran!
 • Vapaamuotoinen kurssipalaute. Voit palauttaa lopputehtävänä myös vähän pidemmän kurssipalautteen. Pohdi palautteessasi mikä kurssissa oli hyvää ja miten sitä voisi vielä kehittää eteenpäin.

Lopputehtävä voi olla 0,5- 2 sivua pitkä. Lisää ohjeita löydät palautussivulta. Älä aseta rimaa turhan korkealle tehtävää tehdessäsi! Meille tärkeintä on, että saamme lopputehtävien avulla kurssista palautetta, jotta voimme kehittää kurssia eteenpäin ja raportoida osallistujien määrän rahoittajalle.

5) Osallistu arvontaan

Arvomme lopputehtävän 7.1.2024 mennessä palauttaneiden kesken Toivon taitojen materiaalipaketin. Suoritamme arvonnan tammikuussa viikon 2 aikana. Voittajalle ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti, minkä jälkeen postitamme materiaalipaketin voittajan valitsemaan osoitteeseen. Voit valita lopputehtävän palautuslomakkeella haluatko osallistua arvontaan.

Paketti sisältää:

 • Panu Pihkalan signeeratun teoksen Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo
 • Tiia Trogenin teoksen Lempeän kasvattajan opas
 • laminoidut Toivon taitojen rastiradan tehtäväkortit

6) Yhteystiedot

Jos tarvitset apuja tai neuvoja kurssin suorittamiseen, voit olla yhteydessä kurssikoordinaattori Pinjaan: pinja.sipari___at___bmol.fi. Pinjalle saa mielellään laittaa viestiä myös, jos huomaat ongelmia tai virheitä kurssimateriaaleissa tai haluat antaa palautetta kesken kurssin. Lämmin kiitos avustasi!

7) Kaipaatko keskusteluja?

Jos haluat itsenäisen työskentelyn ohella pohtia kurssin teemoja yhdessä muiden kanssa, voit ilmoittautua mukaan Tunne- ja vaikuttamistaidot kestävyyskasvatuksessa -koulutuksiimme. Niitä järjestetään verkossa ja lähikoulutuksena Helsingissä loka-joulukuussa 2023. Lue lisää täältä.

Antoisia hetkiä kurssimateriaalien parissa!

Siirry ensimmäiseen osioon >>>