Oppilaiden vaikuttamismahdollisuudet lisäävät kiinnostusta kouluruokailuun

Järvenperän koulun kasvisruokakilpailu toteutettiin yhteistyössä Kouluruokavaikuttajien ja Espoo Caterigin kanssa.

Espoon Järvenperän koulussa Kouluruokavaikuttajat-ryhmän oppilaat suunnittelivat kasvisruokareseptejä, joiden voittaja pääsee Espoo Cateringin kouluruokalistalle.

”Osallistuminen suunnitteluun ja kehittämiseen sitouttaa”, kertoo Kouluruokavaikuttajat-ryhmän ohjaava opettaja Minna Virkki.

Kotitalousopettaja Virkki on aiemmin työskennellyt asiantuntijana kouluruokailun parissa.

Kouluruokavaikuttajat -ryhmän tavoitteena on saada kaikki koulun oppilaat syömään kouluruokaa. Tarkkoja tietoja Järvenperän yläkoulun oppilaiden osallistumisesta kouluruokailuun ei ole, mutta koulun keittiöhenkilökunnan arvion mukaan noin kolmannes oppilaista ei syö kouluruokaa.

Viime keväänä Järvenperän koulun kouluruokavaikuttajat osallistuivat Espoo Cateringin kasvisruokakilpailuun koulun MOK-viikolla.

Härkistä ja kikherneitä

”Ensin kävimme tutustumassa Espoon Kilossa sijaitsevaan uuteen keskuskeittiöön, jotta oppilaille syntyi tarkempi kuva siitä, mistä kouluruoka tulee ja missä sitä tehdään”, Virkki kertoo.

MOK-viikon aikana yläkoulun oppilaat kehittivät kouluruokasuositusten mukaisia kasvisruokareseptejä 3-4 oppilaan ryhmissä ja valmistivat ruuan. Alkuperäisenä ajatuksena oli, että koko koulu olisi maistellut reseptien ruokia ja valinnut suosikkinsa. Koronapandemian vuoksi ruokia maisteli vain oppilaskunnan hallitus.

Voittaja oli Spagetti Härkisnese, jonka reseptin kehittäneiden oppilaiden tavoitteena oli tehdä kasvispohjainen ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto spagetti bologneselle. Ääniä saivat myös muut ehdokkaat; kasviswokki, feta-kikhernepasta sekä falafelmureke.

Kilpailun voittaja Spagetti Härkisnese pääsee tuotantotestien jälkeen Espoon koulujen ruokalistalle vuoden 2021 aikana.

Kouluruokavaikuttajat kehittivät neljä uutta kasvisruokareseptiä: spagetti Härkisnese, feta-kikhernepasta, kasviswokki sekä falafelmureke, tsatsiki ja pasta. Oppilaskunnan hallituksen edustajat äänestivät voittajareseptin. Samalla he antoivat palautetta ruuista ja kouluruokailusta.

Yhteistyössä on voimaa

Kouluruokavaikuttajat -ryhmän edeltäjä oli Järvenperän koulussa Ruokaraati.

”Raadista tulee mieleen enemmänkin makujen arviointi. Nimi vaihdettiin, koska oppilaat halusivat enemmän vaikuttamismahdollisuuksia”, kotitalousopettaja Minna Virkki kertoo.

Kouluruokavaikuttajat -ryhmään kuuluu vapaaehtoisten oppilaiden ja ohjaavan opettajan lisäksi koulun rehtori ja koulun keittiön ruokapalveluesimies.

”Yhteistyössä todella on voimaa. Ilman hyvää yhteistyötä ja rehtorimme sekä Espoo Cateringin innostusta emme olisi onnistuneet”, Virkki sanoo.

Vastaavien kokeilujen onnistumisen edellytyksenä Virkki pitääkin erityisesti yhteisen sävelen löytymistä mukana olevien toimijoiden kesken.

Hienoista jutuista pitää viestiä

Virkki toivoisi koulujen viestivän ulospäin toiminnastaan paljon nykyistä enemmän.

”On tärkeää nähdä nuorten osaaminen, kuten vaikkapa seiskaluokkalaisten kyky kehittää reseptejä. Erityisesti kouluruokailusta olisi hyvä saada positiivisia uutisia”, Virkki sanoo.

Järvenperän koulussa oli tarkoituksena kutsua myös median edustajia maistelemaan kasvisruokakilpailussa kehitettyjen reseptien mukaisia ruokia. Korona sotki tämänkin suunnitelman.

”Kouluissa tehdään paljon hienoja juttuja, niistä pitäisi viestiä paljon enemmän niin medialle kuin vanhemmillekin, myös some on positiivisten uutisten kertomiseen hyvä kanava”; Virkki vinkkaa.

Kasvisruokakilpailun äänestystilaisuuteen oli kutsuttu paikalle myös mediaa etäyhteyksin. Rehtori Minna Kartano haastattelee voittajaresept Spagetti Härkisnesen kehittänyttä Kouluruokavaikuttajien ryhmää.

Teksti: Päivi Arvonen
Kuvat: Mika Koponen / Järvenperän koulu