Lumiukot osallistuivat koululakkoon

Kun koululaiset lakkoilivat ilmaston puolesta, pohdittiin Iissä sopivaa tapaa osallistua. Opiskelijoilla oli halua lähteä ilmaisemaan tarvetta ilmastonmuutoksen pysäyttämseen, mutta lähin tapahtuma oli Oulussa, ja sinne matkustaminen synnyttäisi päästöjä.

Maantieteen kurssilaiset ratkaisivat asian järjestämällä lumiukkojen mielenosoituksen Iin lukiolle. 

“Idea syntyi tosi nopeasti ja se toteutettiin aika ex tempore. Osa opiskelijoista rakensi ukkoja ja osa kirjoitti kylttejä”, biologian ja maantieteen opettaja Henna Anunti sanoo. 

“Tämä ei todellakaan ollut työläs toteutettava, lunta ja lapioita oli valmiina. Löysimme ukoille myös hienot hatut! Aikaa rakentelemiseen  meni yhden oppitunnin verran” Anunti kertoo. 

Komeat lumiukot herättivät huomiota sekä koulun pihalla että sosiaalisessa mediassa. 

“Jos järjestäisin tempausta nyt uudestaan, niin varmaan soittaisin myös paikallislehteen. Toimittaja pyysi kertomaan, jos jatkossa järjestetään jotain saman tyyppistä ”, Anunti sanoo. 

Lumiukkojen mielenosoituksen ideaa voi soveltaa kouluissa vähän tilanteen mukaan. Lakkoon voivat ryhtyä vaikkapa legoukot, barbit, koulun pihalle pystytetty patsas, pehmolelut, huonekasvit tai koulureput.

Teksti: Hanna Kaisa Hellsten
Kuvat: Henna Anunti