Osio koostuu videoluennosta (n. 85 min.) sekä lisämateriaaliin tutustumisesta. Luennoitsijana toimii yliopistonlehtori Tuuli Hirvilammi Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

1) Katso osion luento tästä
Voit katsoa osion luennon alta tai tästä linkistä: https://youtu.be/1UIz7qT6Hgo
Jos haluat katsoa luennon osissa, on tässä apuja siihen:
- Sosiaalinen kestävyys on hyvinvoinnin edistämistä alkaa kohdasta 12:27
- Sosiaalinen kestävyys on kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta alkaa kohdasta 31:23
- Sosiaalista kestävyyttä tuetaan ekososiaalisilla ratkaisuilla alkaa kohdasta 1:06:15
2) Luennon diat, linkit ja kuvaajat
2.1 Luennon diat
Tuuli Hirvilammin luennon diat löydät pdf-muodossa täältä osa 1 ja osa 2.
2.2 Joitakin luennolla esiin nostettuja linkkejä
- 1.5-Degree Lifestyles: Towards a Fair Consumption Space for All: https://hotorcool.org/1-5-degree-lifestyles-report/
- World Inequality Database: https://wid.world/
- Climate Inequality Report 2023: https://wid.world/www-site/uploads/2023/01/CBV2023-ClimateInequalityReport-2.pdf
- Donitsitalous: https://www.donitsitalous.fi/
- Doughnut Economics Action Lab: https://doughnuteconomics.org/
- The social shortfall and ecological overshoot of nations (Fanning et a. 2021): https://www.nature.com/articles/s41893-021-00799-z
- Syöksykierteestä hyvään kehään. Helne & Hirvilammi 2020: https://tutkimusblogi.kela.fi/arkisto/5194
2.3 Kuvagalleria
Tästä kuvagalleriasta löydät Tuulin luennolla näytettyjä kuvaajia, joita voit käyttää opetuksessa. Valitettavasti osa kuvista on hiukan huonolaatuisia. Pahoittelut!





















3) Tehtäviä
3.1 Mitä tarvitaan hyvään elämään?
Tässä Ihmisoikeusliiton tehtävässä pohditaan hyvä elämän edellytyksiä. Mitä se mielestänne tarkoittaa? Mitä ilman ette voisi tulla toimeen? Mistä voisitte tarvittaessa luopua? Millaisia ihmisoikeusnäkökulmia havaitsette?
Ihmisoikeuksien keskeinen tavoite on turvata jokaiselle hyvän elämän edellytykset. Se miten “hyvän elämän” määrittelemme, saattaa vaihdella. Kuitenkin tietyt elämän perusedellytykset on kirjattu kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Harjoituksen tavoitteena on havainnollistaa näitä oikeuksia, ja pohtia yksilön tarpeiden suhdetta yhteisön velvollisuuksiin edistää hyvää elämää.
Tehtävän ohje:
- Jakaantukaa 4-6 hengen pienryhmiin. Jaa jokaiselle ryhmälle kirjoituspaperia, kyniä ja värillisiä puun lehtiä.
- Miettikää ensin jokainen itsenäisesti (5-10 minuuttia) asioita, jotka ovat mielestänne hyvän elämän perusedellytyksiä. Kirjoittakaa YKSI asia YHTEEN lehteen.
- Jatkakaa pohdintaa ryhmänä. Kootkaa ryhmänne kaikki lehdet yhteen ja valitkaa niistä YKSIMIELISESTI 10 lehteä, joissa on mielestänne KAIKKEIN tärkeimmät asiat. Miettikää perustelut valinnoille.
- Toteutuakseen asioiden edistäminen vaatii yhdessä sopimista ja yhteisiä päätöksiä. Perustelkaa pois jääneiden lehtien osalta, miksi ne eivät valikoituneet 10 tärkeimmän asian joukkoon.
- Kootkaa ryhmittäin lehdet tilan seinälle puun oksille, perustelkaa ryhmänne valinnan muille. Sijoittakaa ylijääneet lehdet puun juurelle, perustelkaa valintanne.
- Tarkastelkaa syntyneen puun lehvästöä. Millaisia asioita havaitsette? Millaisia asioita jäi puun juurelle?
Harjoituksen purku:
- Käykää tehtävä ja ryhmien valinnat läpi kunkin ryhmän kohdalla lyhyesti. Millainen oli valintaprosessi? Syntyivätkö päätökset yksimielisesti? Millaisia perusteluja ryhmissä esitettiin?
- Tarkastelkaa syntyneen puun lehvästöä yhdessä YK:n ihmisoikeusjulistuksen tai lapsen oikeuksien sopimuksen kanssa. Mitä huomaatte?
- Miettikää lopuksi mitä muuta puu tarvitsee, jotta sen kaikki lehdet voivat hyvin? Pohtikaa asiaa ihmisoikeusnäkökulmasta. esimerkiksi: juuret, ilma, ravinteet –> valtion toimet, kansainväliset sopimukset, yhteinen päätöksenteko
- Kenen vastuulla ihmisoikeuksien toteutuminen on? Mitkä ovat yksilön velvollisuudet?
Ohjaajan ennakkovalmistelut:
- harjoituksessa tarvitaan eri väristä paperia, isoja paperiarkkeja, kyniä, teippiä/sinitarraa
- leikkaa värillisestä papereista puun lehtiä, eri kokoisia ja värisiä
- leikkaa ruskeasta paperista puun runko, juuret ja oksia
- kiinnitä tilan seinälle puun runko, juuret ja oksat TAI kiinnitä osat isolle paperiarkille
Tehtävän on tehnyt Ihmisoikeusliitto. Lisää Ihmisoikeusliiton tehtäviä löydät täältä.
3.2 Hyvinvoinnin kehät
Aiemmin on ajateltu, että elintason nousu, ihmisten eriarvoisuuden vähentäminen ja talouskasvu vahvistavat toisiaan myönteisellä tavalla. Samaan ei osattu ajatella, että talouskasvu ja ihmisten elintason nousu aiheuttaisi haittaa luonnolle.
Tässä tehtävässä tutustut nykyiseen kasvutalouteen perustaviin hyvin- ja pahoinvoinnin kehiin sekä kestävään talouteen perustuvaan tulevaisuuden kuvaan kestävän hyvinvoinnin kehistä.
Tehtävä:
- Tee vihkoosi kuvan mukainen taulukko, jossa on 4 saraketta ja 12 riviä.
- Täytä taulukko tiedoilla, jotka löydät kahdesta alla olevasta hyvinvoinnin kehiä kuvaavasta kuvaajasta. Käytännössä kopioit kuvaajien tiedot taulukkoosi.
- Löydätkö kuvaajista sanoja tai käsitteitä, joita et ymmärrä? Selvitä netistä mitä ne tarkoittavat. Kirjoita selvennykset itsellesi ylös Huomioita-sarakkeeseen.
- Pohdi millaisia ajatuksia kestävään talouteen liittyvä kestävän hyvinvoinnin kehä sinussa herättää. Vaikuttaako se realistiselta tulevaisuuden näkymältä? Mitä hyviä ja huonoja puolia siinä voisi olla?
Kasvutalous | Kestävä talous | Huomioita | |
Luonto | |||
Hyvinvointi | |||


Tehtävä on tehty Näkymiä kestävään tulevaisuuteen -kurssia varten.
3.3 Ota askel eteenpäin
Olemme kaikki keskenämme samanarvoisia. Toiset meistä ovat kuitenkin enemmän tasa-arvoisia keskenään kuin toiset. Tässä harjoituksessa osallistujat kokevat miltä tuntuu olla ”joku toinen”. Sosiaalinen epätasa-arvoisuus alkaa usein syrjinnästä ja yksilöiden/ryhmien yhteiskunnan ulkopuolelle jättämisestä, eriarvoisista mahdollisuuksista ja lähtökohtien epätasa-arvoisuudesta.
Harjoituksessa oppilaille jaetaan roolikortit. Heitä pyydetään asettumaan suoraan riviin huoneen toiseen päähän. Sitten heille luetaan lista erilaisista tilanteista ja tapahtumista. Aina, kun oppilas voi mielestään vastata roolinsa puitteissa KYLLÄ, hänen tulee ottaa ”kukon askel” eteenpäin. Jos vastaus on EI tai siitä on epävarma, on pysyttävä paikallaan. Lopuksi tarkastellaan sitä, missä kohdassa huonetta kukin on. Tarkemmat ohjeet ja materiaalit löytyvät täältä.
Harjoitus on poimittu oikeusministeriön ylläpitämältä Yhdenvertaisuus.fi -verkkosivulta. Vastaava harjoitus löytyy myös Ihmisoikeusliiton Ihmisoikeudet.net -sivulta.
YH-opettaja Inka Havannon vinkkejä tehtävän purkuun:
- Moni väitteistä liittyy ihmisoikeuksiin, jotka kuuluvat jokaiselle ihmiselle riippumatta mistään tekijästä: vammasta, varallisuudesta, kulttuurista, uskonnosta, asuinpaikasta, etnisestä taustasta, kielestä tai mistään muusta tekijästä. Valtion tehtävänä on huolehtia, että oikeudet toteutuvat. Jokaisen vastuulla on, ettei loukkaa muiden oikeuksia.
- Tuo esiin ajatus: te ette voineet vaikuttaa siihen, minkä lapun saitte. Samalla tavalla syntyvä lapsi ei vaikuta siihen, millaisiin olosuhteisiin hän syntyy.
3.4 Ihmisoikeuksien pyramidi
Tässä Ihmisoikeusliiton tehtävässä tutustutaan ihmisoikeuksiin toiminnallisesti.
Valmistelu: Tulosta ja leikkaa IHMISOIKEUSKORTIT (pdf). Jaa ryhmä 4–6 hengen pienryhmiin. Jaa yksi korttisarja jokaiselle ryhmälle.
Tehtävä: Pyydä osallistujia levittämään kortit pöydälle tekstipuoli ylöspäin. Tutkikaa kortteja ja koettakaa järjestää ne tärkeysjärjestykseen seuraavasti: kootkaa korteista pyramidi niin, että ylimmäksi tulee ryhmän mielestä tärkein oikeus, sen alle kaksi seuraavaksi tärkeintä, niiden alle kolme seuraavaksi tärkeintä ja niin edelleen.
Mitä havaitsette? Liittyvätkö eri oikeudet toisiinsa? Onko oikeuksia mahdollista ryhmitellä?
Pohtikaa, mitä tapahtuisi, jos pyramidin keskeltä poistaisi yhden oikeuden. Mitä vaikutuksia sen poistamisella olisi muihin oikeuksiin?
YH-opettaja Inka Havannon vinkkejä tehtävän purkuun:
- Keskustelkaa, miltä tuntui laittaa oikeudet tärkeysjärjestykseen. Kerro, että tehtävä on tarkoituksella haastava ja periaatteessa mahdoton – kaikki harjoituksen oikeudet ovat tärkeitä ja siksi ne ovat mukana ihmisoikeussopimuksissa: pyramidissa on halkeama, jos minkä tahansa kortin eli oikeuden ottaa pois
- Lisätietoa: Ihmisoikeuksilla tarkoitetaan asioita, jotka kuuluvat jokaiselle ihmiselle, riippumatta ihmisen asuinpaikasta, sukupuolesta, varallisuudesta, uskonnosta, ihonväristä, koulutustasosta tai perheestä tai mistään muusta syystä. Ketään saa syrjiä. Ihmisoikeuksien yleisperiaatteet ovat:
- Jokainen ihmisoikeus kuuluu jokaiselle ihmiselle (universaalius)
- Kaikki oikeudet, jotka ovat sopimukseen valittuina, ovat tärkeitä ja perustavanlaatuisia hyvän elämän toteutumiseksi (perustavuus)
- Jokainen oikeus on yhtä tärkeä – siksi jokainen näistä oikeuksista on otettu osaksi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia (jakamattomuus)
- Oikeuksia ei voi ottaa keneltäkään pois (luovuttamattomuus)
Tehtävän on tehnyt Ihmisoikeusliitto. Lisää Ihmisoikeusliiton tehtäviä löydät täältä. Tehtävän purkuvinkit on tehnyt YH-opettaja Inka Havanto.
3.6 Lisää tehtäviä
Lisää ekologiseen kestävyyteen liittyviä tehtäviä löydät mm. seuraavista tehtäväpaketeista:
- 1: Ei köyhyyttä. https://toivoajatoimintaa.fi/tavoite1/
- 2: Ei nälkää. https://toivoajatoimintaa.fi/tavoite2/
- 3: Terveyttä ja hyvinvointia. https://toivoajatoimintaa.fi/tavoite3/
- 4: Hyvä koulutus. https://toivoajatoimintaa.fi/tavoite4/
- 5: Sukupuolten tasa-arvo. https://toivoajatoimintaa.fi/tavoite5/
- 10: Eriarvoisuuden vähentäminen. https://toivoajatoimintaa.fi/tavoite10/
- 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt. https://toivoajatoimintaa.fi/tavoite11/
- 16: Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto. https://toivoajatoimintaa.fi/tavoite16/
- 17: Yhteistyö ja kumppanuus. https://toivoajatoimintaa.fi/tavoite17/
4) Kurkistus videokirjastoon
- Me vaadimme ihmisoikeuksia (kesto 3:12, julkaisija Amnesty International – Suomen osasto): https://youtu.be/R1GjBUtMMCc?si=VJrJtfmZAPYPvaSb
- Mikä tasa-arvo? (kesto 4:42, julkaisija BMOL ry): https://youtu.be/7TTgT7bLjkQ
- Tavoite 10: Eriarvoisuuden vähentäminen: https://youtu.be/eONmegiE7uo
- World Happiness Report (videon kieli on suomi, kesto 2:10, julkaisija thisisFINLANDtube): https://youtu.be/ug8cVERQuk8?si=v0nq7EKkI6gs9E1v
5) Kuittaa osio 3 suoritetuksi. Kiitos kun muistat tehdä tämän!
Tästä linkistä pääset kuittaamaan kurssin tämän osion suoritetuksi. Täytä tämä lomake, kun olet katsonut osion videoluennon ja tutustunut muihin osion materiaaleihin valitsemallasi tarkkuudella. Kuittaaminen vaatii ainoastaan nimesi ja sähköpostiosoitteesi kirjoittamisen.
6) Siirry seuraavaan osioon
Alla olevasta linkkilistasta pääset siirtymään verkkokurssin muihin osioihin.
- Etusivu
- Osio 1: Johdanto kestävään kehitykseen ja kestävyyskasvatukseen
- Osio 2: Ekologinen kestävyys
- Osio 3: Sosiaalinen kestävyys
- Osio 4: Taloudellinen kestävyys
- Osio 5: Syventyminen kestävän kehityksen tavoitteisiin
- Palaute ja kurssitodistus
