Osio 1: Johdanto kestävään kehitykseen ja kestävyyskasvatukseen 

Osio koostuu videoluennosta (80 min.) sekä lisämateriaaliin tutustumisesta. Luennoitsijana toimii kestävyyskasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari. Osioissa 1-4 tutustut videoluennon lisäksi valitsemallasi syvyydellä lisämateriaalivinkkeihin, valmiisiin tehtäviin sekä kestävän kehityksen videokirjaston opetusvideoihin. Muistathan lopuksi kuitata osion suoritetuksi, kiitos!


1) Katso osion luento tästä

Voit katsoa osion luennon alta tai tästä linkistä: https://youtu.be/cx1K7PPBqRg

Jos haluat katsoa luennon osissa, on tässä apuja siihen:

  • Näkökulmia kestävään kehitykseen ja Agenda 2030 -toimintaohjelmaan (luennon alkuosa)
  • Muutamia ajatuksia kestävyyskasvatuksesta alkaa kohdasta 36:35
  • Näkymiä kestävään tulevaisuuteen alkaa kohdasta 1:05:55
  • Eväitä seuraaville luennoille alkaa kohdasta 1:14:12

2) Luennon diat ja linkit

Osion diat löydät pdf-muodossa tästä. Lisäksi voit ladata diat muokattavassa muodossa täältä. Dioja saa vapaasti käyttää ja muokata omassa opetuksessa, kun mainitsee niiden alkuperän.

Tähän alle on koottu luennolla mainittuja linkkejä:


3) Tehtäviä

3.1 Agenda-alias – peli

Pelin ohje lukioon:

  • Pelissä käytetään sanalistaa, jonka voi tulostaa täältä. Listalla on kaikki 17 Agenda-tavoitetta sekä kolme kuhunkin tavoitteeseen liittyvää termiä, jotka on poimittu alatavoitteista. Peliä pelataan pienryhmissä. Tulosta jokaiselle ryhmälle vähintään yksi sanalista.
  • Jokainen valitsee listalta vuorotellen yhden termin ja selittää sen muille mainitsematta itse termiä.
  • Muut pelaajat yrittävät arvata mistä termistä on kyse. Ensimmäisenä oikean termin arvannut saa pisteen. Pitäkää kirjaa pisteistä!
  • Peli jatkuu niin kauan, kuin aikaa on (esim. 15 min.)

Pelin ohje yläkouluun:

  • Tulosta Agenda-ruudukko ja leikkaa tavoiteruudut irrallisiksi lapuiksi. 
  • Yksi oppilas kerrallaan selittää yhden tavoitteen ja muut yrittävät arvata mistä tavoitteesta on kyse. Selittäjä ei saa käyttää selityksessään tavoitteen nimessä olevia sanoja.

Pelin on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto. Lisää Agenda-teemaisia helppoja pelejä löydät täältä.


3.2 Keke-ajatusten selkeyttäminen

a) Ränttääminen. Pohdi, mitä kestävä kehitys merkitsee sinulle. Millaisia tietoja, tunteita ja kokemuksia sinulla on siihen liittyen? Kirjoita paperille sanoja ja lauseita, tai piirrä kolmen minuutin ajan. Yritä saada paperi mahdollisimman täyteen hajanaisiakin asioita, ajatuksia, tunteita ja kokemuksia!

b) Prosessikirjoitusharjoitus ajatusten jäsentämiseksi: Kirjoita alla olevat lauseen alut omaan paperiisi yksi kerrallaan ja jatka sitten lausetta haluamallasi tavalla. Jokaisen aloituksen jatkamiseen on aikaa yksi minuutti. Syntyvä teksti on itseäsi varten. Nyt ei tarvitse välittää oikeinkirjoituksesta tai pilkkusäännöistä!

  • Kestävä kehitys näkyy arjessani…
  • Kun ajattelen kestävää kehitystä, tunnen…
  • Merkittävin kestävään kehitykseen liittyvä kokemukseni on, kun…
  • Kun ajattelen kestävää kehitystä, toivon että tulevaisuudessa…

c) Purku yksin. Lue läpi tekstit, joita kirjoitit prosessikirjoitusharjoituksessa. Alleviivaa n. kolme itsellesi merkityksellisintä sanaa tai asiaa.

d) Purku ryhmässä. Tehtävän voi purkaa esimerkiksi niin, että jokainen kirjoittaa valitsemansa kolme sanaa AnswerGarden-sanapilveen. Lopuksi keskustellaan sanapilven herättämistä ajatuksista.

Harjoitus on tehty Toivoa ja toimintaa -hankkeessa.


3.3 Minä ja kestävä kehitys -käsitekartta

Kestävän kehityksen haasteet ja ratkaisut liittyvät elämäämme monin sellaisinkin tavoin, joita emme tule aina ajatelleeksi. Omien ajatusten, tunteiden ja arvojen äärelle pysähtyminen voi selkiyttää oloa sekä auttaa löytämään itselle sopivia vaikuttamisen tapoja ja rakentamaan ympäristötoivon kokemuksia. Tarkemmat ohjeet ja tukimateriaalit tähän käsitekarttatehtävään löytyvät täältä.

Harjoitus on tehty Toivoa ja toimintaa -hankkeessa.


3.4 Perusharjoitus tunteiden tunnistamiseen

Tämä nopea ja helppo harjoitus auttaa tunteiden tunnistamisessa ja sitä voi käyttää hyvin monenlaisissa tilanteissa.

  • Kun pohdit asiaa x*, millaisia tunteita se sinussa herättää?
  • Katso oheista tunnesanojen listaa ja pohdi mitkä tunteet ovat sinulle tuttuja asiaan x* liittyen. Oletko joskus tuntenut jotakin listan tunteista asiaan x liittyen? Voit pohtia joko juuri tätä hetkeä tai koko elämääsi.
  • Kirjoita lista sinulle tutuista tunteista.
  • Harjoituksen purku: Harjoitusta ei välttämättä tarvitse purkaa, sillä sen päätarkoitus on auttaa oppilaita (tai sinua itseäsi opettajana) selkeyttämään omaa tunnemaailmaansa. Jos ryhmä on turvallinen ja jokaisella oppilaalla on luokassa varmasti turvallinen kaveri, voi harjoituksen purkaa siten, että oppilaat keskustelevat harjoituksen herättämistä ajatuksista pareittain tai pienryhmissä.

* Asia x voi olla esimerkiksi: kestävä kehitys, maailman tila, ilmastonmuutos, luontokato, vihapuhe, rasismi, eriarvoisuus, vastuullinen kuluttaminen tai esim. oppitunnin tai katsotun dokumentin aihe.


3.5 Minä kestävän kehityksen toimijana – toiminnallinen keskusteluharjoitus

Harjoituksessa tutustutaan toisiin ryhmäläisiin hyödyntämällä kestävään kehitykseen liittyviä väittämälappuja. Samalla tutustutaan erilaisiin ympäristötekoihin sekä teemaan liittyviin tunteisiin, arvoihin ja asenteisiin.

  • Tulosta tiedosto, jossa on kestävän kehityksen toimintaan liittyviä väittämiä. Tiedostossa on 154 väittämää. Jokaiselle oppilaalle pitäisi riittää 5 lappua. Jos ryhmä on isompi kuin 30 henkilöä, tulosta muutama sivu kahteen kertaan. Leikkaa väittämät irrallisiksi lapuiksi ja sekoita laput.
  • Jokaiselle oppilaalle jaetaan esim. 5 väittämälappua.
  • Tehtävänä on vaihtaa omia lappuja muiden kanssa niin, että kädessäsi olevien viiden lapun väittämät pätevät itseesi.
  • Varsinkin loppua kohden vaihtelu voi muuttua haastavaksi, jotta kaikki oppilaat saisivat käteensä 5 itselleen sopivaa väitettä. Tällöin tarvitaan yhteistyötä. Tarvittaessa opettaja voi sanoa vaikka, että ainakin kolmen väittämän pitää täsmätä.
  • Harjoitus puretaan niin, että jokainen kertoo lopuksi kaikille ainakin yhden kädessään olevan ja itseensä sopivan väittämän.

Harjoitus on tehty Toivoa ja toimintaa -hankkeessa. Väittämissä on hyödynnetty mm. Minä ja kestävä kehitys -tehtävän sanalistoja sekä FEE Suomen kokoamia Vaikuttavimmat ympäristöteot -listauksia.


4) Kurkistus videokirjastoon

Tähän on nostettu muutama erityisen kiinnostava kestävän kehityksen opetusta eri tavoin käsittelevä lyhyt video. Lisää kiinnostavia videoita löydät Kestävän kehityksen opetusvideokirjaston kohdista Videoita kestävyyskasvatuksesta, Yleiskatsaus kestävään kehitykseen sekä Agenda 2030 -tavoitteet.


5) Kuittaa osio 1 suoritetuksi. Kiitos kun muistat tehdä tämän!

Tästä linkistä pääset kuittaamaan kurssin tämän osion suoritetuksi. Täytä tämä lomake, kun olet katsonut osion videoluennon ja tutustunut muihin osion materiaaleihin valitsemallasi tarkkuudella. Kuittaaminen vaatii ainoastaan nimesi ja sähköpostiosoitteesi kirjoittamisen. 


6) Siirry seuraavaan osioon

Alla olevasta linkkilistasta pääset siirtymään verkkokurssin muihin osioihin.