Tehtäväpaketit

Toivoa ja toimintaa -hankkeessa on julkaistu vuosien kuluessa useita monipuolisia tehtäväpaketteja, joista tässä esitellään keskeisimmät. Lisää tehtäviä löydät sivuston Tehtäviä-valikosta. Huomaa myös Tunnetehtäviä-sivu Tunteet -valikossa! Inspiroivia oppimisen hetkiä maailman tärkeimpien asioiden äärellä!


1) Eri oppiaineiden tehtäväpaketit

Kestävä kehitys on laaja aihe, jota voidaan käsitellään opetuksessa yleisellä tasolla. Syvemmällä päästään, kun kestävään tulevaisuuteen paneudutaan eri oppiaineiden opetuksessa kyseiselle oppiaineelle ominaisten käsitteiden ja työtapojen kautta.

Biologian ja maantieteen opettajien liitto julkaisi loppukesästä 2024 laajan opetusmateriaalin, jossa kestävää kehitystä käsitellään 12 eri oppiaineen näkökulmasta. Materiaalit on toteutettu ulkoministeriön tuella lukuisten opettajien, järjestöjen ja muiden toimijoiden yhteistyönä. 

Kullekin mukana olevalle oppiaineelle on julkaistu oma verkkosivu. Sivuille on koottu eri tahojen tekemiä valmiita tehtäviä, jotka soveltuvat erityisen hyvin kyseisen oppiaineen opetukseen. Tarkoituksena on, että uusien materiaalien avulla jokaisen opettajan on helppoa tuoda kestävän kehityksen teemat osaksi omaa opetustaan. 

Pääset kunkin oppiaineen tehtäväpakettiin suoraan näistä linkeistä: biologiaelämänkatsomustietofysiikkakemiakotitalouskuvataidekäsityömaantiedeterveystietouskontoyhteiskuntaoppi sekä äidinkieli ja kirjallisuus.


2) Agenda 2030 -tehtäväpaketit

Kestävä kehitys on laaja aihe, joka on palasteltu pienemmiksi kokonaisuuksiksi Agenda 2030 -toimintaohjelman 17 tavoitteeseen. Biologian ja maantieteen opettajien liitto julkaisi alkusyksystä 2024 uudet tehtäväpaketit, joissa käsitellään kestävää kehitystä syventyen Agenda 2030 -toimintaohjelman tavoitteisiin. Materiaali on toteutettu Toivoa ja toimintaa -hankkeen osana ulkoministeriön tuella Suomen kehitysyhteistyövaroin.

Tehtäväpaketit on suunnattu nuorten kanssa työskenteleville aikuisille. Niitä voidaan hyödyntää opettajien ja kasvattajien oman oppimisen tukena, opetuksessa yläkouluissa ja toisella asteella sekä nuorten vapaa-ajan toiminnassa. 

Kustakin Agenda 2030 -tavoitteesta on koottu monipuolinen tietopaketti sekä eri tahojen tekemiä tehtäviä, joiden avulla tavoitteeseen voidaan tutustua toiminnallisesti. Paketit sisältävät myös tiiviin asiantuntijaluennon, joissa eri järjestöjen edustajat esittelevät tavoitteita ja kertovat mitä niiden edistämiseksi tehdään.

Tutustu tehtäväpaketteihin seuraavista linkeistä:


3) Toivoa ja toimintaa alakouluun

Useimmat Toivoa ja toimintaa -sivuston materiaaleista on suunnattu yläkouluikäisille tai sitä vanhemmille. Toivoa ja toimintaa alakouluun -tehtäväpaketista löydät alakouluun sopivia kestävän kehityksen kasvatuksen toimintavinkkejä ja tutustut kestävän kehityksen kasvatuksen Toivoa ja toimintaa -toimintamalliin. Vinkit toimivat erityisen hyvin 5.-6. -luokkaisille, mutta niistä hyötyy myös pienempien lasten opettaja. Löydät tehtäväpaketin täältä.


4) Hopp och Handling

Hopp och Handling är en handlingsmodell för lärande för hållbar utveckling. Modellen har utvecklats inom ett projekt av Biologi- och geografilärarnas förbund. Projektet har fått stöd från utrikesministeriet sedan 2019. Handlingsmodellen och det tillhörande materialet stöder skolornas och ungdomsverksamhetens arbete med lärande för hållbar utveckling.

Hopp och Handling -modellen uppmuntrar till:

  • Att mångsidigt och kunskapsbaserat bekanta sig med olika utmaningar och lösningar inom hållbar utveckling.
  • Att hantera känslor relaterade till teman för hållbar utveckling. Detta görs genom att använda olika metoder för att träna emotionella färdigheter.
  • Att prova och träna på olika sätt att påverka samhället i praktiken.

Varje delområde av handlingsmodellen är lika viktigt. Läraren/ ledaren bör se till att tillräckligt med tid ägnas åt varje delområde. Delområdena kan behandlas i vilken ordning som helst.

På denna sida har vi samlat svenskspråkigt material från projektet, i samarbete med miljöorganisationen Natur och Miljö år 2024.


5) Toivon taitojen rastirata

Toivon taitojen rastirata on avoin ja helppokäyttöinen materiaali lasten ja nuorten tunne- ja vaikuttamistaitojen kehittämiseen kestävän kehityksen haasteiden maailmassa. Se sopii käytettäväksi niin kouluissa, nuorisotaloissa kuin muussakin lasten ja nuorten toiminnassa. Ensisijainen kohderyhmä ovat nuoret, mutta osa tehtävistä sopii myös alakouluikäisille lapsille. Tehtävät on suunniteltu toteutettavaksi luontoympäristössä, esimerkiksi lähimetsässä tai -puistossa. Osa tehtävistä voidaan tehdä myös sisätiloissa.

Rastirata koostuu 16 tehtäväkortista, jotka opettaja tai kasvattaja voi tulostaa itse ja halutessaan laminoida. Tehtävien avulla harjoitellaan tunne- ja vaikuttamistaitojen lisäksi tunnetaitojen kannalta keskeisiä läsnäolotaitoja. Samalla vahvistetaan luontosuhdetta. 

Rastiradan on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella. Se julkaistiin elokuussa 2023. Vuonna 2024 julkaistiin myös ruotsinkielinen versio rastiradasta. Sen on toteuttanut Natur och Miljö ulkoministeriön avustuksella, osana Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hanketta.

Lue lisää ja tulosta rastirata käyttöösi täältä!


6) Maailmankauppa, tasa-arvo, ilmastonmuutos ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Syksyllä 2022 Toivoa ja toimintaa -hankkeessa julkaistiin neljä tehtäväpakettia erilaisista kestävän kehityksen teemoista. Seuraavassa näitä tehtäväpaketteja esitellään hiukan tarkemmin.


a) Mikä maailmankauppa?

Maailmankauppa ja kulutus herättävät kiinnostavia kysymyksiä, sillä eri tuotteiden valmistus vaatii paljon raaka-aineita, energiaa ja työntekijöitä.  Maailmankauppa onkin mainio esimerkki systeemistä, joka yhdistää maailman alueita, luonnonvaroja, infrastruktuuria ja ihmisiä suureksi verkostoksi. Kulutuksen kautta oma elämämme yhdistyy muiden ihmisten ja eläinten elämään eri puolilla maailmaa.

Maailmankauppaa ja kuluttamista käsittelevä tehtäväpaketti soveltuu nuorille yläkouluikäisestä alkaen. Paketti koostuu lyhyestä opetusvideosta, diaesityksestä ja 15 tehtävästä valmiine materiaaleineen. Maailmankauppaa käsitellään tehtäväpaketissa tavalla, joka soveltuu monien oppiaineiden oppisisältöihin sekä monialaiseen oppimiseen ja nuorten vapaa-ajantoimintaan. Materiaali on tuotettu ulkoministeriön tuella.


b) Mikä ilmastonmuutos?

Ilmastonmuutos on osa kaikkien ihmisten tulevaisuutta ja jo nyt se vaikuttaa valintoihimme, ajatuksiimme ja tunteisiimme monin tavoin. Se on laaja kokonaisuus, jossa jokaiselle tieteenalalla, toimialalla ja yksittäisellä ihmiselläkin on annettavaa, kun ilmiötä yritetään yhdessä ymmärtää ja ratkaista.

Ilmastonmuutosta käsittelevä tehtäväpaketti soveltuu nuorille yläkouluikäisestä alkaen. Paketti koostuu lyhyestä opetusvideosta, diaesityksestä ja 12 tehtävästä valmiine materiaaleineen. Ilmastonmuutosta käsitellään tehtäväpaketissa tavalla, joka soveltuu monien oppiaineiden oppisisältöihin sekä monialaiseen oppimiseen ja nuorten vapaa-ajantoimintaan. Materiaali on tuotettu ulkoministeriön tuella.


c) Mikä tasa-arvo?

Sukupuolten tasa-arvo puhuttaa meillä ja maailmalla yhä enemmän, ja se on hyvä asia. Positiivisia muutoksia tapahtuu, mutta vielä on paljon tehtävää. Tässä tehtäväpaketissa käsitellään sukupuolten tasa-arvoa etenkin YK:ssa vahvistetun kaikkia sen jäsenmaita koskevan Agenda 2030 -tavoitteen viisi näkökulmasta.

Sukupuolten tasa-arvoa käsittelevä tehtäväpaketti soveltuu nuorille yläkouluikäisestä alkaen. Paketti koostuu lyhyestä opetusvideosta, diaesityksestä ja 11 tehtävästä valmiine materiaaleineen. Tasa-arvoa käsitellään tehtäväpaketissa tavalla, joka sopii monien oppiaineiden oppisisältöihin sekä monialaiseen oppimiseen ja nuorten vapaa-ajantoimintaan. Materiaali on tuotettu ulkoministeriön tuella.


d) Mikä yhteiskunnallinen vaikuttaminen?

Me kaikki ihmiset olemme yhteiskunnallisia toimijoita, joilla on oikeus vaikuttaa itseä koskeviin asioihin ja päätöksentekoon. Toisaalta meillä on myös vastuu pohtia, millaisia vaikutuksia meidän omilla toimillamme on muihin ihmisiin ja ympäristöön, sekä pyrkiä muuttamaan asioita paremmiksi. Siksi on tärkeää oppia, miten monin tavoin jokainen voi osallistua ja vaikuttaa, jotta yhteiskunnassa asiat toimisivat mahdollisimman hyvin.

Yhteiskunnallista vaikuttamista käsittelevä tehtäväpaketti soveltuu nuorille yläkouluikäisestä alkaen. Paketti koostuu lyhyestä opetusvideosta, diaesityksestä ja 10 tehtävästä valmiine materiaaleineen. Yhteiskuntaa ja vaikuttamista käsitellään tehtäväpaketissa tavalla, joka soveltuu monien oppiaineiden oppisisältöihin sekä monialaiseen oppimiseen ja nuorten vapaa-ajantoimintaan. Materiaali on tuotettu ulkoministeriön tuella.