Toivoa ja toimintaa -hanke etäopetuksen tukena

Kuva: William Iven / Unsplash

Toivoa ja toimintaa -hankkeessa julkaistaan vuosina 2019-2020 monenlaista opetukseen ja koulun arkeen sopivaa materiaalia. Osa materiaaleista sopii oikein hyvin myös kevään 2020 koulun arkeen, eli etäopetukseen. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan myös tuottamaan juuri tässä erityistilanteeseessa käyttökelpoista materiaalia. Tähän blogipostaukseen kokoamme näitä materiaaleja.

1. Apua korona-tunteiden käsittelyyn

Koronavirus aiheuttaa paljon vaikeita tunteita. Toivoa ja toimintaa –hankkeen materiaaleja voi soveltaa myös tämän globaalin ongelman käsittelyyn. Tässä tekstissä on käytännön harjoitusten muodossa vinkkejä siihen.

Kuva: Aron Visuals / Unsplash

2. Oppilaan ohje: Näin teet vastamainoksia itsenäisesti

Vastamainokset ovat parodioita mainoksista. Hankkeemme Vaikuta vastamainoksilla -toimintamallin avulla pääset opettajana tutustumaan vastamainonnan taustaan ja opit vastamainosten tulkintaa ja erilaisia tapoja tehdä vastamainoksia. Lisäksi sivulla esitellään yhdenlaisen vastamainostyöpajan rakenne ja materiaalia, joiden avulla voitte vaikuttaa jakamalla ja tekemällä vastamainoksia koulussa.

Toimintamalliin liittyy myös oppilaan ohje vastamainosten itsenäiseen toteuttamiseen. Se sopii erityisesti lukiolaisten, sekä 9. luokan valinnaisryhmien käyttöön ja ja siihen löytyy opettajan ohje aivan postauksen lopusta (kuvien jälkeen).

Kuva: Pinja Sipari

3. Juhlistetaan Äiti maata vaikuttamisteoilla!

Vuonna 2009 YK:n yleiskokous julisti, että vuosittain huhtikuun 22. päivänä vietetään Kansainvälistä Äiti Maan päivää, jotta muistaisimme elää arjessamme harmoniassa luonnon kanssa, ja jotta niin nykyisillä kuin myös tulevilla sukupolvilla olisi oikeudenmukainen mahdollisuus elää tasapainoista elämää maapallollamme. Tästä blogipostauksesta löydät vinkkejä päivän viettoon etäkoulun arjessa. 

ps. Vaikka Äiti maata juhlitaan virallisesti 22.4. voi jokainen päivä olla Äiti maan päivä!

Kuva: Jorge Luis Avila Muñoz / Unsplash

4. Nettivaikuttamisen toimintamalli

Netissä vaikuttaminen on nykyään yksi merkittävä vaikuttamisen tapa. Voimme vaikuttaa netissä julkaisemalla kirjoituksia, kuvia ja videoita, tykkäämällä muiden julkaisuista, jakamalla kampanjavideon tai vaikka allekirjoittamalla vetoomuksen. Tästä tekstistä voit lukea, miksi verkkovaikuttaminen on tehokasta ja mitä haasteita siihen liittyy. Lisäksi kerromme käytännön vinkkejä erilaisiin vastuullisen verkkovaikuttamisen tapoihin. 

Etäopetuksessa voit hyödyntää etenkin sivun Verkossa vaikuttamisen tapoja -osiota syventämään opiskeltua aihealuetta. Pyydä opiskelijoita valitsemaan yksi heitä kiinnostava vaikuttamisen tapa ja toteuttamaan vaikuttamisteko opiskellusta aiheesta tai muusta heitä kiinnostavasta aihepiiristä. 

Kuva: John Schnobrich / Unsplash

5. TULOSSA: Tunteista toimintaan -mallin oppilasversio!

Hankkeessa luodaan uudenlainen globaalikasvatuksen toimintamalli, jossa yhdistetään käytännön toimintaa ja yhteiskunnallista vaikuttamista kestävän kehityksen kysymyksissä sekä aiheeseen liittyvien tunteiden käsittelyä ja kanavoimista.

Julkaisemme vapun jälkeen toimintamallin oppilaskäyttöön sopivan miniversion, joka sopii etäopetuksessa hyödynnettäväksi. Video-ohjeistuksiin perustuvassa oppituntikokonaisuudessa käsitellään lyhyesti kestävän kehityksen kysymyksiä, niihin liittyviä tunteita ja tunteiden käsittelyä, sekä käytännön vaikuttamistoimia. Jokaiseen osioon liittyy miniluento (n. 3min.) sekä siihen liittyvän tehtävän ohjeistus. 

Aikaa kokonaisuuden toteuttamiseen kannattaa varata minimissään 120 min. , mutta lisätehtävineen siihen voi halutessaan käyttää vaikka koko päivän. Kokonaisuus julkaistaan kaikkien halukkaiden käyttöön 4.5.2020 Toivoa ja toimintaa -hankkeen blogissa. Voit hyödyntää sitä koko toukokuun ajan ja toki sen jälkeenkin.

Kuva: Dayne Topkin / Unsplash

Lisää blogissa

Anna palautetta materiaaleistamme ja osallistu arvontaan!

Toivoa ja toimintaa -hankkeessa on julkaistu vuoden 2024 aikana runsaasti uutta upeaa materiaalia. Nyt kaipaamme materiaaleista palautetta! Vuonna 2024 hankkeessa ...

Vad är Hopp och Handling?

Hopp och Handling är en handlingsmodell för lärande för hållbar utveckling. Modellen har utvecklats inom ett projekt av Biologi- och ...