Ke 22.4. etäopetuksessa voi juhlia Äiti maan päivää vaikuttamisteoilla!

Kuva: Jorge Luis Avila Muñoz / Unsplash

Vuonna 2009 YK:n yleiskokous julisti, että vuosittain huhtikuun 22. päivänä vietetään Kansainvälistä Äiti Maan päivää, jotta muistaisimme elää arjessamme harmoniassa luonnon kanssa, ja jotta niin nykyisillä kuin myös tulevilla sukupolvilla olisi oikeudenmukainen mahdollisuus elää tasapainoista elämää maapallollamme.

Äiti maan päivällä (Earth Day) on kuitenkin tätä pidemmät juuret. Yhdysvalloissa Äiti maan päivää on nimittäin vietetty jo vuodesta 1970 alkaen. Tänä vuonna Äiti Maata juhlitaan siis jo 50. kertaa. Ensimmäisenä Äiti Maan päivänä yli 20 miljoonaa amerikkalaista puolusti Äiti Maata kaduilla marssien. Sen jälkeen jopa miljardi ihmistä on osallistunut Äiti Maan päivän tapahtumiin eri puolilla maailmaa.

Äiti Maan päivä on myös Pariisin ilmastosopimuksen vuosipäivä. 22.4.2016 otettiin tärkeä askel ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa, kun Pariisin ilmastosopimus avattiin allekirjoituksille New Yorkissa. Sopimus astui voimaan noin puoli vuotta myöhemmin, 4.11.2016.

Inspiroidu aiheesta!

Inspiroidu Äiti maa -teemastasta lisää katsomalla Conservation International -ympäristöjärjestön tuottama Mother Nature -video (kesto n. 2 min.).

Muut #NatureIsSpeaking -videot löydät täältä!

Tee vaikuttamisteko!

Kuva: John Schnobrich / Unsplash

Tarvitaan monenlaista yhteisiin asioihin vaikuttamista, jotta Äiti maan päivän tavoite siitä, että nykyisillä ja tulevilla sukupolvilla on oikeudenmukainen mahdollisuus elää tasapainoista elämää maapallollamme, voi toteutua. Tänä vuonna Äiti maan päivän teemana ovat ilmastoteot, mutta myös monenlaiset muut kestävän kehityksen toteutumiseen liittyvät teot sopivat päivään hyvin.

Toivoa ja toimintaa -hankkeessa kannustamme kouluja erilaisiin yhteiskunnallisen vaikuttamisen muotoihin. Tarkoituksena on, että nuoret voisivat päästä koulussa harjoittelemaan käytännössä erilaisia vaikuttamisen muotoja valitsemansa ongelman ratkaisemiseksi. Näinä pandemian aikoina mielenosoitukset ja muu ihmisten tapaamiseen perustuva vaikuttaminen on haastavaa, mutta internetissä voidaan nytkin vaikuttaa lukuisin eri tavoin. 

Toivoa hankkeen Netissä voi vaikuttaa monella tavalla -tekstissä esitellään joitakin helppoja ja konkreettisia nettivaikuttamisen tapoja. Osa vinkeistä liittyy somevaikuttamiseen, osassa hyödynnetään erilaisia verkkosivuja tai palveluita internetissä. Mikä tai mitkä niistä tuntuvat sinulle sopivilta vaikuttamisen tavoilta ja mihin itsellesi tärkeisiin asioihin haluaisit vaikuttaa?

Tutustu listassa esitettyihin vaikuttamistoimiin ja valitse niistä ainakin yksi. Toteuta sitten vaikuttamisteko ja kerro siitä muulle luokalle tai käyttämässäsi some-kanavassa.

Hyvää ja vaikuttavaa Äiti maan päivää!

Lähteet ja lisälukemista:

Kansainvälinen Äiti maan päivä / Suomen YK-liitto
https://www.ykliitto.fi/tapahtumat/yk-paivat/kansainvalinen-aiti-maan-paiva

Earth Day / Earth Day Network
https://www.earthday.org/

International Mother Earth Day / YK
https://www.un.org/en/observances/earth-day

Pariisin ilmastosopimus / Ympäristöministeriö
https://www.ym.fi/fi-FI/Ymparisto/Ilmasto_ja_ilma/Ilmastonmuutoksen_hillitseminen/Kansainvaliset_ilmastoneuvottelut/Pariisin_ilmastosopimus

#NatureIsSpeaking -videot / Conservation International  https://www.conservation.org/nature-is-speaking

Netissä voi vaikuttaa monella tavalla / Toivoa ja toimintaa
https://toivoajatoimintaa.fi/nettivaikuttaminen/


Lisää blogissa

Toivoa ja toimintaa NUORI24 -messuilla

NUORI2024 – valtakunnalliset nuorisotyön päivät järjestetään Tampere-talolla 24.-25.4.2024. Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hanke on mukana messuilla! ...

Agenda 2030 -tavoitteet selkokielellä

Agenda 2030 -toimintaohjelman alatavoitteet sisältävät paljon kiinnostavaa lisätietoa kestävästä kehityksestä. Toisinaan tavoitetekstit ovat kuitenkin vaikealukuisia. Ne sisältävät vaikeita asioita ja ...