Vaikuta rauhan puolesta!

Rauha tarkoittaa sitä, että kenenkään ei tarvitse pelätä väkivaltaa. Rauha on myös sitä, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus osallistua yhteisöjen ja yhteiskuntien toimintaan niin kotona, koulussa, harrastuksissa, työpaikalla, kunnissa, valtioissa kuin kansainvälisestikin. 

Me kaikki voimme vaikuttaa rauhan puolesta jakamalla tietoa, herättelemällä ajatuksia, keskustelemalla, osallistumalla järjestöjen toimintaan ja tekemällä hyviä tekoja. Myös yhteistyön, neuvottelun ja ongelmanratkaisun taitojen harjoittelu kannattaa. 

Tältä sivulta löydät monenlaisia vinkkejä rauhan puolesta vaikuttamiseen. Mitä niistä voisit itse kokeilla vaikka heti?

Kuva: Sunguk Kim / Unsplash

Jaa tietoa

Jotta maailman ongelmia saadaan ratkottua, tarvitaan oikeaa tietoa. Tiedon jakaminen muille on yksi vaikuttamisen tapa.

1) Tee tieto näkyväksi 

Etsikää netistä rauhaan ja konfliktien ratkaisuun liittyviä tiiviitä faktoja. Kirjoittakaa faktat näkyvästi suuriin puhekupliin vähintään A4-kokoisille papereille. Yhteen puhekuplaan kirjoitetaan yksi tiivis fakta. Kootkaa faktat lopuksi kollaasiksi vaikkapa koulun seinälle paikkaan, jossa mahdollisimman moni voi lukea niitä.

2) Jaa uutinen somessa

Uutisen jakaminen on helppo tapa nostaa asioita ihmisten tietoisuuteen ja keskusteluun. Jakamisen vaikutus kasvaa, kun kirjoitat postaukseesi omin sanoin alustuksen, jossa kerrot esimerkiksi sen, miksi halusit uutisen jakaa tai miksi sen aihe on mielestäsi tärkeä. 

3) Järjestä rauhanpäivän tempaus

Kansainvälistä rauhanpäivää vietetään vuosittain 21.9.  Päivä on omistettu rauhan vahvistamiselle eri puolilla maailmaa. Juhlistakaa rauhanpäivää tempauksella, jossa pidetään vaikkapa aamunavaus, tietoiskuja, työpajoja ja keskusteluja rauhasta! 

YK-liiton sivuilta voi lukea lisää rauhanpäivästä ja katsoa vinkkejä päivän juhlistamiseen. Myös monet tämän sivun ideat sopivat tehtäväksi vaikkapa juuri rauhanpäivänä.

Herättele ajatuksia

Ajatusten herättely ja oivallusten tarjoaminen voivat olla yllättävän tehokkaita vaikuttamisen tapoja. Tähän on monenlaisia tapoja.

4) Tee meemi

Meemit ovat nopeasti toteutettava, ajan hermolla oleva ja hyvin tehtynä helposti somessa leviävä viestimistapa. Huumori ja oivallusten herättäminen ovat meemeissä hyviä ja usein käytettyjä vaikuttamisen tehokeinoja. 

Mikä sotaan, rauhaan tai konflikteihin liittyvät aihepiiri sinua mietityttää juuri nyt? Kerro se meemillä! Kirjoita Googleen sana meme generator ja etsiydy johonkin generaattoriin (esim. imgflip.com). Valitse sopiva kuva ja kirjoita siihen naseva teksti. Levitä valmiita meemejä omassa somessasi sekä koulun tai työpaikan somessa!

5) Tee juliste tai somekuva

Tutustukaa rauhasta kertoviin mietelauseisiin ja tehkää  niiden pohjalta julisteita tai somekuvia. Tarkemmat ohjeet ja valmiit mietelauseet löytyvät YK-liiton sivulta.

Julisteen sijaan voitte tehdä somekuvan esim. Canva-ohjelmalla tai PowerPointilla. Ilmaisia kuvituskuvia löytyy mm. Unsplash-kuvapalvelusta. Jakakaa valmiita kuvia vaikkapa koulun somessa. Ylempänä on yksi esimerkki somekuvasta, johon on lainattu Martin Luther Kingin ajatusta.

Keskustele ja ratkaise konflikteja

Haastavissa tilanteissa, esimerkiksi konflikteja ja riitoja ratkaistessa on tärkeää, että jokaista osapuolta kunnioitetaan. Jokaisen tulisi saada mahdollisuus ilmaista itseään ja tulla kuulluksi. Tätä varten tarvitsemme taitoa kuunnella toisia ja neuvotella asioista. Näitä taitoja kannattaa harjoitella, jotta ne tosi paikan tullen sujuvat.

Kuva: Alexis Brown / Unsplsh

6) Harjoittele kuuntelemista

Kuunteleminen on taito, jota on hyvä harjoitella. Tämä Ahtisaari-päivän materiaaleista poimittu kuuntelemisharjoitus antaa osallistujille mahdollisuuden pohtia eri näkökulmia, jotka liittyvät kuuntelemiseen ja kuulluksi tulemiseen, sekä tietyissä tilanteissa myös puhujana toimimiseen.

Tarkemmat ohjeet löytyvät Ahtisaari-päivän sivulta.

7) Harjoittele neuvottelutaitoja

Joskus konfliktissa saatetaan tarvitaan sovittelijaa, joka auttaa konfliktin osapuolia muuttamaan näkemystään konfliktista ja ikään kuin katsomaan sen yli. Tämän Ahtisaari-päivän materiaaleista poimitun harjoituksen tarkoitus on antaa käsitys periaatteista, joita riidan ratkaisemisessa voi käyttää. Yksi oppilaista toimii sovittelijana roolileikissä, jonka pohjana on jokin oppilaiden keksimä konfliktitilanne.

Harjoituksen tarkemmat ohjeet löytyvät Ahtisaaripäivän sivuilta.

8) Puutu rasismiin

Rasismiin, syrjintään, vihapuheeseen ja epäkunnioittavaan käytökseen puuttuminen kuuluu meistä jokaiselle. Se on tärkeää turvallisuuden, rauhan ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Rasismia voi kohdata monenlaisissa tilanteissa omassa arjessaan. Siksi on hyvä selvittää jo etukäteen, miten tällaisessa tilanteessa kannattaa toimia. 

Tutustu eri tahojen kokoamiin toimintaohjeistuksiin ja vinkkilistoihin, joita on koottu alle. Keskeisimmät vinkit kannattaa myös koota näkyvälle paikalle esimerkiksi koulun seinälle.

Vinkkilistoja, joihin kannattaa tutustua:

Kuvan vinkkilistan lähde: Vihapuheesta dialogiin -opas (s. 9), Plan International Suomi.

9) Järjestä rauhankonferenssi koulussa

YK-kokouksen simulaatio antaa osallistujille mahdollisuuden harjoitella diplomatian taitoja. YK:n turvallisuusneuvoston simulaatiokokouksessa osallistujat pääsevät tekemään historiallisen päätöksen nuorten osallisuudesta rauhanrakentajina. Kokouksen kestoa voi varioida kahdesta oppitunnista jopa pariin päivään. Valmiit ohjeet löytyvät YK-liiton sivulta. Ohje on verkkokokouksen järjestämiseen, mutta sitä voi soveltaa myös lähikokoukseen.

Kerro mielipiteesi

Oman mielipiteen ilmaiseminen on vaikuttamisessa tärkeä taitoa. Sen voi tehdä hyvin monenlaisilla tavoilla, kunhan muistaa olla rakentava. Ilkeilyyn ei kannata sortua.

Kuva: Pinja Sipari

10) Järjestä lelujen mielenosoitus

Aina mielenosoitukseen ei tarvitse osallistua itse, vaan hommaan voidaan valjastaa legoukot, barbit tai vaikka pehmolelut. Kerätkää tai tehkää itse osallistujien joukko ja valmistakaa heille nasevat mielenosoituskyltit, joissa puolustetaan rauhaa. Lelut voivat osoittaa mieltä esimerkiksi koulun tai työpaikan aulassa tai valokuvan avulla somessa.

11) Kirjoita päättäjälle

Monet poliitikot toivovat jatkuvaa, avointa keskustelua kuntalaisten ja kansalaisten kanssa sekä tekevät mielellään päätöksiä, joita tietävät nykyisten tai tulevien äänestäjiensä kannattavan. Siksi poliitikkoihin kannattaa olla yhteydessä! Mitä rauhan teemaa toivoisit kuntapäättäjän, kansanedustajan tai Euroopan parlamentin edustajan edistävän?

Helpoiten yhteydenotto käy sähköpostilla. Kansanedustajien, europarlamentaarikoiden ja kunnan- tai kaupunginvaltuutettujen yhteystiedot löytyvät avoimesti netistä. Viestin tai palautteen on oltava asiallinen ja rakentava, jotta sillä olisi oikeasti vaikutusta. Ystävällinen yhteistyö ja kannustaminen on suotavaa, mutta toisaalta meillä on oikeus ja velvollisuuskin vaatia päättäjiltä vastauksia epäselviin kysymyksiin sekä riittävän kunnianhimoisia päätöksiä paremman maailman puolesta.

12) Tee seinälle rauhankyyhky

Vantaalainen Ruusuvuoren koulu lanseerasi Ukrainan sodan alettua #rauhankyyhkyhaasteen, johon osallistui lukuisia kouluja ympäri maata. Haasteessa oppilasryhmä taiteilee koulun seinälle mahdollisimman suuren rauhankyyhkyn, ja kaikki halukkaat saavat käydä kirjoittamassa siihen nimensä. 

Haaste sopii erityisen hyvin tilanteisiin, joissa sodan ja rauhan kysymyksistä käydään laajempaa keskustelua koulun sisällä tai muualla yhteiskunnassa. Rauhankyyhky voi levittää siipensä vaikkapa koulussa vietettävän rauhanpäivän osana.

Ohjeet haasteen toteuttamiseen löytyvät Ruusuvuoren koulun Korso valittaa -blogista.

Kuva: Ruusuvuoren koulu

Osallistu järjestöjen toimintaan

Suomessa toimii lukuisia rauhanjärjestöjä, jotka mm. toimivat kestävän rauhan puolesta, edistävät konfliktien ennaltaehkäisemistä, kampanjoivat aseistariisunnan ja rauhanrakentamisen puolesta ja osallistuvat turvallisuuspoliittiseen keskusteluun. Niiden toimintaa voi tukea ja toimintaan voi osallistua monin tavoin.

13) Tutustu ja tue järjestöjä

Tutustu Suomessa toimiviin rauhanjärjestöihin netissä. Selvitä mitä ne tekevät ja miten niiden toimintaan voi osallistua. Onko joku niistä sellainen, jonka toimintaan olisit itse kiinnostunut osallistumaan?

Voit tutustua esimerkiksi seuraaviin järjestöihin ja vapaaehtoistoimijoihin: Rauhanliitto, Rauhanpuolustajat, Sadankomitea, Rauhankasvatusinstituutti, EAPPI (Kirkkojen maailmanneuvoston kansainvälinen vapaaehtoisohjelma). Muita rauhanjärjestöjä löydät esim. täältä.

Huom! Rauhanjärjestöt ovat kansalaisjärjestöjä, jotka toimivat eri tavoin rauhanrakentamisen puolesta. Ethän sekoita niitä lestadiolaisiin rauhanyhdistyksiin, joita toimii eri puolilla maata.

Tee hyviä tekoja

Rauhan ja muiden kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan ystävällisyyttä ja hyvyyttä. Voimme vahvistaa empaattisuuden, vastuullisuuden ja oikeudenmukaisuuden arvoja toimimalla näiden arvojen mukaisesti.

14) Tee yllätyshyvyyksiä

Yllätyshyvyydet (engl. Random Acts of Kindness) ovat pikkuruisia tai isompia tekoja, jotka lisäävät iloa ja hyvyyttä maailmassa. Keksi nyt erilaisia tapoja auttaa ja ilahduttaa muita ihmisiä ja luoda maailmaan hyvää mieltä. Toteuta mahdollisimman monia keksimistäsi teoista seuraavien viikkojen aikana. Vinkkejä ja lisätietoa yllätyshyvyyksistä löydät Toivoa ja toimintaa -sivuston artikkelista. Tiiviimmän oppilaan ohjeet yllätyshyvyyteen löydät täältä.

Kuva: sydney Rae / Unsplash

Luku- ja muita vinkkejä aikuisille

Kuva: Tom Hermans / Unsplash

Tämän materiaalin ovat koonneet yhteistyössä Biologian ja maantieteen opettajien liiton sekä Rauhanliiton Rauhankoulu.


Lisää blogissa

Toivoa ja toimintaa NUORI24 -messuilla

NUORI2024 – valtakunnalliset nuorisotyön päivät järjestetään Tampere-talolla 24.-25.4.2024. Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hanke on mukana messuilla! ...

Agenda 2030 -tavoitteet selkokielellä

Agenda 2030 -toimintaohjelman alatavoitteet sisältävät paljon kiinnostavaa lisätietoa kestävästä kehityksestä. Toisinaan tavoitetekstit ovat kuitenkin vaikealukuisia. Ne sisältävät vaikeita asioita ja ...