Random Acts of Kindness: Oppilaan ohje yllätyshyvyyteen

Kuva: Free To Use Sounds / Unsplash

Maailmaa voi parantaa hyvin monenlaisilla tavoilla, myös ihan pienillä ilahduttamisteoilla. Vaikka yhteiskunnassamme ystävällisyyttä, muiden auttamista ja ilon tuottamista pidetään yleensä positiivisina asioina, eivät ne välttämättä ole ihan jokapäiväinen asia kovinkaan monen ihmisen elämässä. 

Maailmalla hyvien tekojen tekemisen ympärille on syntynyt suuriakin kansanliikkeitä. Ehkä tunnetuin kiltteyden kansanliikkeistä on satunnaiset hyväntahdon osoitukset tai yllätyshyvyys, englanniksi Random Acts of Kindness. 

Yllätyshyvyyttä ovat monenlaiset, pienetkin maailmaan iloa ja hyvyyttä lisäävät teot: kaupan myyjälle hymyileminen, kaverin kehuminen tai avun tarjoaminen tuntemattomalle. Ne ovat arvokkaita itsessään, mutta niillä voi olla suurempiakin vaikutuksia sekä omalle hyvinvoinnillemme että kestävämmän maailman ja elämäntavan rakentamisessa.

Hyvyys on kestävää kehitystä eteenpäin vievä voima, joka perustuu esimerkiksi toisten auttamiselle. Maailmasta voisi tulla myötätuntoisempi ja rauhallisempi paikka, jos hyviä tekoja tehtäisiin maailmassa selvästi nykyistä enemmän. 

Kuva: Markus Spiske / Unsplash

Seuraavaksi pääset itse ideoimaan ja toteuttamaan ainakin yhden hyvän teon, ehkä useampiakin. Lue ensin alla olevat vinkit. Kannattaa selailla myös tältä sivulta löytyvä vinkkien lista ja katsoa tarkasti kuvagallerian kuvia. 

ILOISIA HETKIÄ HYVIEN TEKOJEN PARISSA!

(Huomio opettaja! Täältä löydät itsellesi taustatietoa!)


Vinkkejä ystävällisiin tekoihin

Kuva: Alex Alvarez / Unsplash

Maailmassa on niin valtava määrä mahdollisuuksia tehdä ilahduttavia tekoja, että yksityiskohtaisten ohjeiden antaminen niiden tekemiseen ei ole tarkoituksenmukaista. Tähän alle on kuitenkin listattu joitakin yleisiä vinkkejä.

– Ei kannata hätääntyä, vaikka hyvien tekojen ideoiminen tuntuisi aluksia hankalalta. Selaa läpi esimerkkejä tämän sivun kuvista ja teksteistä ja mieti, millaisten hyvien tekojen tekeminen tuntuisi mielestäsi mukavalta!

– Ole luova ideoidessasi ja toteuttaessasi tekoja.

– Mieti, ketä tekosi auttaa tai ilahduttaa: ihmisiä, eläimiä, kasveja vai elotonta luontoa? Miten saisit ilahdutettua tuttujen lisäksi myös tuntemattomia?

– Pohdi, haluatko tehdä suuren, keskikokoisen vai pienen teon?

– Haluatko toimia itsenäisesti vai suunnitella ja toteuttaa teon ryhmässä?

– Selvitä, etteivät tekosi aiheuta haittaa kenellekään tai millekään ja että tekosi eivät ole ristiriidassa kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.

– Huolehdi, että teostasi ei jää roskaa tai muuta sotkua luontoon tai julkisiin tiloihin.

– Alkuperäisen idean mukaan hyviä tekoja tehdään anonyymisti eli nimettömästi ja niiden seurauksia tarkkailematta. Tarkoitus ei ole jäädä paikalle valokuvaamaan esimerkiksi lahjan saajan ällistynyttä ilmettä. Valokuvan sijaan sinulle jää hyvä mieli. Toisaalta, jos tekosi on esimerkiksi taideteos, voit miettiä olisiko siitä vieläkin enemmän iloa, jos jaat kuvan tai videon siitä somessa. 

– Älä jätä tekoasi vain yhteen! Mitä muuta voisit keksiä, vai voitko toistaa tekosi jossain toisessa yhteydessä?

50 ideaa yllätyshyvyyteen

Tässä alla on inspiraatioksi lista yllätyshyvyyteen liittyvistä ideoista. Voit hakea inspiraatiota myös tämän sivun kuvista, tästä listasta tai muualta internetistä esimerkiksi hakusanoilla Restore Your Faith in Humanity

Kuvagalleria: Random Acts of Kindness / yllätyshyvyyksiä!

Klikkaamalla kuvagallerian kuvia saat ne suuremmaksi. Hyviä inspiroitumisisen hetkiä!
(Huom! Jos klikkailu ei meinaa onnistua puhelimella, mene neliön muotoisen tai pystykuvan päälle ja aloita siitä!)

Kuva: Austin Distel / Unsplash
Kuva: United Nations COVID-19 Response / Unsplash

Tekstissä on käytetty seuraavaa lähdettä:
Ole kiltti! (Voima 2012). https://voima.fi/arkisto-voima/ole-kiltti/ 


Lisää blogissa

Toivoa ja toimintaa NUORI24 -messuilla

NUORI2024 – valtakunnalliset nuorisotyön päivät järjestetään Tampere-talolla 24.-25.4.2024. Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hanke on mukana messuilla! ...

Tule mukaan suunnittelemaan entistä parempaa kestävän kehityksen kasvatusta!

Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hankkeessa kootaan ja julkaistaan tänä vuonna iso määrä kestävän kehityksen kasvatukseen soveltuvaa ...