Toivon taitojen verkkokurssi syksyllä 2023

Kuva: Nick Page / Unsplash

Toivon taitojen verkkokurssilla pääset tutustumaan ympäristötunteisiin, tunne- ja vaikuttamistaitoihin sekä hyvinvointitaitoihin. Voit suorittaa kurssin omassa tahdissasi ja keskittyen itseäsi eniten kiinnostaviin aiheisiin.

Kurssi on suunnattu kaikille ympäristötunteista sekä tunne- ja vaikuttamistaidoista kiinnostuneille. Erityisesti se hyödyttää nuorten kanssa työskenteleviä opettajia, nuorisotyöntekijöitä, järjestöväkeä ja muita kasvattajia. Kurssi ei vaadi ennakko-osaamista, mutta toisaalta se tarjoaa hyvää kertausta jo aihetta tuntevalle. 

Kurssi koostuu kahdestatoista moduulista. Materiaalit on koostettu useista BMOL ry:n viime vuosien koulutushankkeista. Jokaisessa moduulissa on luento-osio, hyväksi havaittuja tehtäviä aiheen harjoitteluun sekä linkkejä lisätiedon lähteille. Luennoitsijoina toimivat BMOL ry:n ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari, Tunne ry:n Taneli Saari ja Sanni Saarimäki sekä dosentti Panu Pihkala Helsingin yliopistosta.

Kurssin teemat:

 1. Johdatus toivon taitoihin ja kurssin sisältöihin
 2. Ympäristötunteiden kohtaamisessa tarvitaan tunnetaitoja
 3. Vaikuttamista kannattaa harjoitella
 4. Sukellus ympäristötunteisiin
 5. Omat ympäristötunteeni
 6. Kehollisuus ja luovat menetelmät toivon taitojen opetuksessa
 7. Kun syyllistäminen huolestuttaa
 8. Ympäristösuru auttaa luopumisessa
 9. Suuttumus ja viha voimavarana 
 10. Rohkeutta voi kasvattaa
 11. Toivo ja mielihyvä ympäristötoiminnassa
 12.  Kohti hyvinvointia

Kurssi suoritetaan itsenäisesti katsomalla luentovideot oppimisympäristöstä sekä tutustumalla tehtäviin ja lisämateriaaleihin itselle parhaalta tuntuvalla tavalla. Suosittelemme lämpimästi myös joidenkin tehtävien tekemistä käytännössä. Osallistumistodistuksen saa palauttamalla lyhyen lopputehtävän vuoden 2024 alkuun mennessä. Kurssin huolelliseen suorittamiseen kannattaa varata aikaa 10-15 tuntia, mutta myös kevyempi suoritus onnistuu hyvin. 

Kurssi toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella ja se on osallistujille ilmainen. 

Ilmoittaudu kurssille täällä. Ilmoittautuessasi saat vastausviestinä linkin kurssin sähköiseen oppimisympäristöön ja pääset aloittamaan kurssin suorittamisen vaikka heti. Kurssimateriaalit ovat käytössäsi avoimesti. Kurssin suorittaminen ei vaadi kirjautumista mihinkään. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: Kurssikoordinaattori Pinja Sipari,

Ps. Jos haluat itsenäisen työskentelyn sijaan pohtia kurssin teemoja yhdessä muiden kanssa, voit ilmoittautua mukaan Tunne- ja vaikuttamistaidot kestävyyskasvatuksessa -koulutuksiimme. Niitä järjestetään verkossa ja lähikoulutuksina Helsingissä loka-joulukuussa 2023. Lue lisää täältä.


Lisää blogissa

Tule mukaan suunnittelemaan entistä parempaa kestävän kehityksen kasvatusta!

Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hankkeessa kootaan ja julkaistaan tänä vuonna iso määrä kestävän kehityksen kasvatukseen soveltuvaa ...

Nyt pääset tutustumaan Toivon taitojen verkkokurssin materiaaleihin vapaasti!

Toivon taitojen verkkokurssin materiaalit tutustuttavat sinut ympäristötunteisiin, tunne- ja vaikuttamistaitoihin sekä hyvinvointitaitoihin.  Kurssin materiaalit on nyt avattu ja kaikki halukkaat ...