Toivon taitojen verkkokurssi syksyllä 2023

Kuva: Nick Page / Unsplash

Toivon taitojen verkkokurssilla pääset tutustumaan ympäristötunteisiin, tunne- ja vaikuttamistaitoihin sekä hyvinvointitaitoihin. Voit suorittaa kurssin omassa tahdissasi ja keskittyen itseäsi eniten kiinnostaviin aiheisiin.

Kurssi on suunnattu kaikille ympäristötunteista sekä tunne- ja vaikuttamistaidoista kiinnostuneille. Erityisesti se hyödyttää nuorten kanssa työskenteleviä opettajia, nuorisotyöntekijöitä, järjestöväkeä ja muita kasvattajia. Kurssi ei vaadi ennakko-osaamista, mutta toisaalta se tarjoaa hyvää kertausta jo aihetta tuntevalle. 

Kurssi koostuu kymmenestä moduulista. Materiaalit on koostettu useista BMOL ry:n viime vuosien koulutushankkeista. Jokaisessa moduulissa on luento-osio, valmiita tehtäviä aiheen harjoitteluun sekä linkkejä lisätiedon lähteille. Luonnoitsijoina toimivat BMOL ry:n ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari, Tunne ry:n Taneli Saari ja Sanni Saarimäki sekä dosentti Panu Pihkala Helsingin yliopistosta.

Kurssin teemat:

  1. Johdatus toivon taitoihin ja kurssin sisältöihin
  2. Ympäristötunteiden kohtaamisessa tarvitaan tunnetaitoja
  3. Vaikuttamista kannattaa harjoitella
  4. Sukellus ympäristötunteisiin
  5. Omat ympäristötunteeni
  6. Kun syyllistäminen huolestuttaa
  7. Ympäristösuru auttaa luopumisessa
  8. Suuttumus ja viha voimavarana 
  9. Toivo ja mielihyvä ympäristötoiminnassa
  10.  Kohti hyvinvointia

Kurssi suoritetaan itsenäisesti katsomalla luentovideot oppimisympäristöstä sekä tutustumalla tehtäviin ja lisämateriaaleihin itselle parhaalta tuntuvalla tavalla. Suosittelemme lämpimästi myös joidenkin tehtävien tekemistä käytännössä. Osallistumistodistuksen saa palauttamalla lyhyen oppimispäiväkirjan (max. 2 sivua) vuoden 2024 alkuun mennessä. Kurssin huolelliseen suorittamiseen kannattaa varata aikaa 10-15 tuntia. 

Kurssi toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella ja se on osallistujille ilmainen. 

Ilmoittaudu kurssille täällä. Kurssimateriaalit julkaistaan lokakuun aikana. Kurssille ilmoittautuneille ilmoitetaan heti, kun materiaalit on julkaistu. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Lisätietoja: Kurssikoordinaattori Pinja Sipari,

Ps. Jos haluat itsenäisen työskentelyn sijaan pohtia kurssin teemoja yhdessä muiden kanssa, voit ilmoittautua mukaan Tunne- ja vaikuttamistaidot kestävyyskasvatuksessa -koulutuksiimme. Niitä järjestetään verkossa ja lähikoulutuksina Helsingissä loka-joulukuussa 2023. Lue lisää täältä.