NUORI2024 – valtakunnalliset nuorisotyön päivät järjestetään Tampere-talolla 24.-25.4.2024. Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hanke on mukana messuilla! Tapaat meidät Globaalikasvatusverkoston näyttelypisteellä sekä Toivoa ja toimintaa kestävän kehityksen kasvatukseen -työpajassa, joka järjestetään torstaina 25.4. klo 9-10 messujen Aaria-salissa.
Tältä sivulta löydät työpajan materiaalit, pääsitpä mukaan työpajaan tai et.
1) Mikä kestävä kehitys?
Toivoa ja toimintaa -hankkeessa kestävää kehitystä käsitellään tiedon, tunnetaitojen sekä toiminnan ja vaikuttamistaitojen näkökulmista. Lähdetään liikkeelle tiedosta!
Tehtävä: Lehtirunoja kestävästä kehityksestä
Olemme juuri julkaisseet Agenda 2030 -toimintaohjelman alatavoitteet, jotka on mukautettu yksinkertaisemmiksi selkokielen periaatteita hyödyntäen. Yksinkertaistettujen tavoitteiden avulla yhä useampi suomalainen voi tutustua Agenda-tavoitteisiin.
Jaetaan porukka 3-4 henkilön ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle annetaan yhden Agenda 2030 -tavoitteen alatavoitteet tulostettuna. Jokainen ryhmä tekee lehtirunon.
- Lukekaa teksti ensin läpi. Mitkä sanat tai rivit puhuttelevat teitä erityisesti?
- Toteutustapa 1: Viivatkaa tussilla yli tarpeettomat sanat, niin että jäljelle jää runo.
- Toteutustapa 2: Leikatkaa tekstistä muutamia puhuttelevia sanoja tai rivejä. Liimatkaa niistä tyhjälle paperille runo. Voitte yhdistellä tekstinpätkiä villisti ja kirjoittaa sekaan myös omia sanoja.
- Toteutustapa 3: Alleviivatkaa tekstistä puhuttelevat sanat tai rivit. Kirjoittakaa alleviivattuja sanoja hyödyntäen paperin toiselle puolelle uusi runo yhdistellen tekstinpätkiä villisti. Voitte kirjoittaa sekaan myös omia sanojanne.
- Valmis runo voi olla ihan lyhytkin!
JATKOA SEURAA! Elokuussa julkaisemme laajan tehtäväpaketin, johon olemme koonneet eri tahojen julkaisemia parhaita tehtäviä Agenda 2030 -tavoitteisiin liittyen. Jo nyt voit tutustus Agenda 2030 -videosarjaan.
2) Tutustutaan kestävään kehitykseen liittyviin tunteisiin!
Toivoa ja toimintaa -materiaaleihin on koottu paljon valmiita tehtäviä, joita voi hyödyntää ympäristötunteiden käsittelyssä yhdessä nuorten kanssa.
Tehtävä: Ajatusten selkeyttäminen
a) Ränttääminen. Pohdi, mitä kestävä kehitys merkitsee sinulle. Millaisia tietoja, tunteita ja kokemuksia sinulla on siihen liittyen? Kirjoita paperille sanoja ja lauseita, tai piirrä kolmen minuutin ajan. Yritä saada paperi mahdollisimman täyteen hajanaisiakin asioita, ajatuksia, tunteita ja kokemuksia!
b) Prosessikirjoitusharjoitus ajatusten jäsentämiseksi: Kirjoita alla olevat lauseen alut omaan paperiisi yksi kerrallaan ja jatka sitten lausetta haluamallasi tavalla. Jokaisen aloituksen jatkamiseen on aikaa yksi minuutti. Syntyvä teksti on itseäsi varten. Nyt ei tarvitse välittää oikeinkirjoituksesta tai pilkkusäännöistä!
- Kestävä kehitys näkyy arjessani…
- Kun ajattelen kestävää kehitystä, tunnen…
- Merkittävin kestävään kehitykseen liittyvä kokemukseni on, kun…
- Kun ajattelen kestävää kehitystä, toivon että tulevaisuudessa…
c) Lue läpi tekstit, joita kirjoitit prosessikirjoitusharjoituksessa. Alleviivaa n. kolme itsellesi merkityksellisintä sanaa tai asiaa.
d) Ota pari ja juttele hänen kanssaan harjoituksen herättämistä tunteista ja ajatuksista.
3) Miten voimme vaikuttaa kestävään kehitykseen?
Toivoa ja toimintaa -sivustolta löytyy myös runsas määrä vaikuttamisvinkkejä sekä tietoa nuorille sopivasta kestävän kehityksen vaikuttamisesta. Kaikki materiaalit on listattu tälle sivulle. Esimerkiksi täältä löydät 22 nopeaa vaikuttamisvinkkiä.
Tehtävä: Kiitä, kehu, kannusta!
Vaikuttaa voi esim. antamalla kriittistä tai positiivista palautetta yritykselle, poliitikolle tai muulle toimijalle. Palautetta voi lähettää sähköpostilla, somessa, tekstiviestillä tai vaikka postikortilla.
Lähetä nyt kiitos, kehu, kannustusta tai muuta positiivista palautetta valitsemallesi yritykselle, poliitikolle, kollegalle, oppilaalle tai muulle kestävän kehityksen vaikuttajalle!
HUOM! Tämän tehtävän pääsee tekemään myös Globaalikasvatusverkoston näyttelypisteellä!
4) Pysy kuulolla: Tilaa Toivoa ja toimintaideoita -viesti
Täältä voit tilata sähköpostiisi Toivoa ja toimintaideoita -viestin, jossa kerromme uusista koulutuksista ja opetusmateriaaleista sekä vinkkejä sivustomme aarreaitasta.
Lisätietoja: Ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari, Bilogian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry, pinja.sipari at bmol.fi