Tässä osiossa tutustut suuttumukseen, vihaan, vitutukseen ja turhautumiseen ympäristötunteiden ja -vaikuttamisen näkökulmasta.
1) Katso tämä video (7 min.)
- Luennolla käsitellään vihaa ympäristötunteena sekä sen kohtaamista.
- Luennoitsijana toimii ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari.
- Luennon kesto on noin 7 min.
- Luentotallenne on tehty tätä verkkokurssia varten. Vastaavat kalvot ovat osa Luovat menetelmät toivon taitojen opetuksessa sekä Tunne- ja vaikuttamistaidot kestävyyskasvatuksessa -koulutuksia.
- Videon slidet löydät täältä.
- Video löytyy täältä: https://youtu.be/if8lz9efeKI
2) Tehtäviä aiheen käsittelyyn
a) Kysymyksiä pohdittavaksi
- Mikä on yleinen suhteeni suuttumukseen? Miten arvotan suuttumusta tunteena: pidänkö sitä lähtökohtaisesti hyvänä tai huonona tunteena?
- Millainen on historiani suuttumuksen suhteen? Olenko herkkä suuttumaan vai onko suuttuminen minulle harvinaista? Millaisia käytäntöjä lapsuuden perheessäni oli suuttumisen suhteen? Mitä arvelen, millaiset muut tekijät ovat vaikuttaneet asenteeseeni suuttumusta kohtaan?
- Miten käsittelen suuttumustani? Onko minulla joitain tapoja tai keinoja, joita tietoisesti käytän? (Esim. jalan polkeminen, nyrkkeilysäkki, ulos meneminen, mielenhillintä-harjoitukset jne.)
- Minkä verran olen joutunut kärsimään epäoikeudenmukaisuudesta? Millaisesta? Miten reagoin epäoikeudenmukaisuuteen?
- Mitä erilaisia suuttumuksen ja vihan sävyjä hahmotan? Ovatko ne eettisesti arvioituina erilaisia?
- Mitä vahvuuksia ja mitä uhkia näen erilaisissa suuttumuksen/vihan muodoissa?
- Oletko itse koskaan kokenut voimakasta suuttumusta globaalikysymysten suhteen? Jos, miksi, ja millaista?
- Mitä minussa herää, kun kohtaan esimerkiksi nuorten ilmastosuuttumusta?
- Mitä ajattelen epäreiluuden tunteista, joita monet sanovat kokevansa ilmastokriisin vuoksi?
- Herättääkö jokin globaalikasvatukseen ja omaan työhöni liittyvä asia suuttumusta tai turhautumista? Jos, miten käsittelen näitä tunteita?
- Onko jotain, mitä haluaisin oppia suuttumuksen hyvään kanavoimiseen ja käsittelyyn liittyen? Miten voisin edistyä näissä taidoissa?
Kysymykset on poimittu Toivoa ja toimintaa -sivuston tehtävästä Syventävä itsereflektio kasvattajille. Kysymykset on laatinut Panu Pihkala.
b) Olen puu -maadoittuminen
Seiso mukavasti mutta jämäkästi paikoillasi ja sulje silmäsi, jos se tuntuu mahdolliselta.
Hengitä muutaman kerran sisään ja ulos rauhallisesti niin, että sisäänhengitys ulottuu vatsan pohjaan asti. Uloshengitys on hiukan pidempi kuin sisäänhengitys.
Kuvittele sitten, että olet suuri ja vankka puu. Kehosi on puun runko. Olet vanha, viisas ja voimakas. Missä seisot? Oletko metsässä, niityllä vai vaikkapa järven rannalla?
Tunne sitten lämmittävä auringonpaiste, joka valaisee puun oksistoa. Kuvittele oksat, jotka nousevat olkapäiltäsi ja lämmittelevät auringonvalossa.
Hengitä taas syvään ja tunne maa jalkojesi alla. Kuvittele kuinka puun voimakkaat juuret kasvavat jalkapohjistasi syvälle maan uumeniin. Juuret kasvavat hiukan pidemmiksi ja vankemmiksi jokaisella uloshengityksellä.
Voimakkaat juuret pitävät sinut pystyssä tuulisellakin säällä. Samalla olet joustava ja voit hiukan liikutella itseäsi tuulen tahtiin.
Tunne sitten vielä auringon lämpö puun rungolla ja oksistossa ja nautiskele siitä hetki. Oksistoon on ehkä lauskeutunut laulaamaan lintuja ja hento tuulenvire havisuttaa puun lehtiä.
Astu sitten ulos puun roolista omaksi itseksesi. Pyörittele olkapäitä ja ranteita ja avaa silmät, kun siltä tuntuu.
c) Jutellaan suuttumuksesta
Katsokaa oheista kuvaa ja keskustelkaa seuraavista asioista:
- Minkälaisia vihan sävyjä löydätte kuvista? Yrittäkää nimetä mahdollisimman monta tunnesanaa!
- Millaiset kestävään kehitykseen liittyvät asiat voivat herättää suuttumusta?
- Millä tavoin suuttumus voi palvella elämää?
- Miten suuttumusta voisi kanavoida rakentavalla tavalla?
- Miten omassa yhteisössäsi voitaisiin käsitellä suuttumusta?
d) Ränttäyshetki
Pohdi minkälaiset kestävään kehitykseen liittyvät vihan sävyt ovat itsellesi tuttuja. Jos viha tuntuu tässä yhteydessä voimakkaalta sanalta, jota on vaikeaa tunnistaa, voit lähteä liikkeelle harmituksesta, ärsytyksestä tai vitutuksesta. Ota paperi ja kynä, ja kirjoita paperi mahdollisimman täyteen kestävään kehitykseen liittyviä asioita, jotka herättävät sinussa vihan tunteita.
Taustamusiikiksi sopivat esimerkiksi:
– Vittu kun vituttaa (Ismo Alanko Säätiö)
– Maan valitus (Pate Mustajärvi)
– Lady Domina (Haloo Helsinki)
– Heavy Classical -soittolista
e) Marise meemillä
Meemit ovat nopeasti toteutettava, ajan hermolla oleva ja hyvin tehtynä helposti somessa leviävä viestimistapa. Meemeissä on usein mausteena ainakin ripaus huumoria, oli aihe mikä tahansa.
Nyt harjoitellaan vihan tai suuttumuksen tunteiden ilmaisua meemien avulla. Mikä kestävän kehityksen aihe vihastuttaa, kiukuttaa, suututtaa, raivostuttaa, ärsyttää, harmittaa tai vituttaa sinua juuri nyt? Kerro se meemillä!
Ohje toteutukseen tietokoneella:
Tutustu viha-aiheisiin meemipohjiin: https://imgflip.com/memesearch?q=anger
Valitse niistä sopiva, kirjoita siihen naseva teksti ja tee meemi. Meemi voi vaikuttaa vain, kun sitä levitetään esim. somessa. Mihin voisit jakaa valmiin meemin?
HUOM! Meemin tekeminen tietokoneella on helppoa! Jos se ei ole sinulle tuttua, voit katsoa ohjeet tästä videomuotoisesta ohjeesta.
Ohje toteutukseen ilman tietokonetta:
Tulosta oheinen tiedosto, johon on poimittu imgflip-palvelusta meemikuvia. Tässä toteutustavassa meemi tehdään käsin kirjoittamalla tekstit valmiiden kuvapohjien ympärille esim. tussilla. Valmiit meemit kannattaa ripustaa esim. koulun seinälle, jotta niiden avulla voidaan vaikuttaa!
f) Kehollinen purku: Energia virtaamaan Biolasten tahtiin
Katso Biolasten esitys ja pompi heidän kanssaan! https://areena.yle.fi/1-50702602
3) Lisätietoa
- Kun maailman tila v****taa. Kolumni on julkaistu Biologian ja maantieteen opettajien liiton Natura-lehdessä sekä Toivoa ja toimintaa -sivuston blogissa. https://toivoajatoimintaa.fi/kun-maailman-tila-vtaa/
- Suuttumuksen ja turhautumisen tunteet. Teksti on osa Panu Pihkalan laajaa Ilmastokasvatus ja tunteet -artikkelia, mutta se toimii hyvin myös itsenäisenä kokonaisuutena. https://toivoajatoimintaa.fi/ilmastokasvatus-ja-tunteet/#53_Suuttumuksen_ja_turhautumisen_tunteet
- Suuri suomalainen vitutustutkimus. Vitutus on keskeinen osa suomalaista tunnemaisemaa, ja keskeinen innoittaja esimerkiksi musiikissa ja taiteessa. Tutkimuksessa selvitetään, millainen tunne vitutus on. Tutkimuksen etenemisestä ja siihen osallistumisesta voit lukea lisää täältä: https://emotion.utu.fi/vitutus/
- Syvenny ilmastotunteisiin -opetusvideo. Toivoa ja toimintaa -hanke. Videon kesto: 6:53. https://youtu.be/ujjrQKfJVKQ