Joulun helpot ja hauskat vaikuttamisvinkit kouluun!


Joulu on nykymaailmassa melkoinen kulutusjuhla. Jos lahjanostopaineet ja pimeys meinaavat ottaa ylivallan, voi vetää henkeä ja ottaa suunnan kohti kestävämpää joulua. Onneksi myös tähän aikaan vuodesta voimme valita, haluammeko olla osa ongelmaa vai ratkaisua! 

Tässä tekstissä vinkkaamme kolme nopeaa ja hauskaa ideaa, joiden kautta maailmaa voi parantaa nyt joulun aikaan: Mitä jos tekisit piparihahmojen mielenosoituksen, jakaisit somessa nasevan meemin kulutuksesta tai toteuttaisit pieniä yllätyshyvyyksiä esim. ilahduttamalla tai auttamalla muita?


1. Jouluiset hahmot osoittamassa mieltä kestävän kehityksen puolesta

Piparien leipominen kuuluu jouluun kuin porkkananenä lumiukon kasvoihin ja mielenosoittaminen kansalaisten oikeuksiin. Leivontaan voi yhdistää leikkimielisyyttä ja vaikuttamista, kun piparihahmoilleen ideoi ja tekee pieniä mielenosoituskylttejä paremman maailman puolesta.

Ohje piparihahmojen mielenosoituksen toteutukseen: 

1) Tee piparihahmo, joka osoittaa puolestasi mieltä.
2) Laadi sitten naseva mielenosoituskylttiin sopiva lause, kuten vaatimus tai kannustus.
3) Tee hahmollesi sopivan kokoinen kyltti ja kirjoita lauseesi tummalla tussilla. Kyltin voi kiinnittää, laskea alustalle tai pitää kädessä kuvaamista varten.
4) Ota ja jaa valokuva hahmoistasi somessa ja kavereille.

Hahmoksi voi valita myös jonkin lelun, esineen, hedelmän, kasvin tai vaikka lumiukon! Hahmojen lisäksi mielenosoituksien järjestäminen ja niihin osallistuminen on myös ihmisten oikeus. Koulussakin voi osallistua mielenosoitukseen eri tavoin.


2. Nasevat meemit kestävämmän joulun puolesta

Myös joulun aikaan verkossa vaikuttamisella voi olla suuriakin vaikutuksia ja sosiaalisella medialla on suuri rooli niin kuvien jakamisessa kuin keskustelun herättämisessä. Joulun alla kestävän joulun puolesta voi toimia helposti jakamalla nasevan meemin kulutuksesta, joululahjoista tai joulupöydän ruoasta. Tee itse oma meemisi tai levitä tältä sivulta löytyviä Toivoa ja toimintaa -hankkeessa tehtyjä meemejä omassa tai koulusi somessa.

Ohje meemin tekniseen toteutukseen:

Kirjoita Googleen sana meme generator ja etsiydy johonkin generaattoriin, esim. imgflip.com on hyvin toimiva generaattori. Valitse sopiva kuva (vaihtoehtoja on yli 1000) ja kirjoita siihen naseva teksti. Muista jakaa valmis meemi mahdollisimman monelle!

Ihmiset ja yritykset voivat tehdä monenlaisia valintoja, jotka edistävät kestäviä ratkaisuja. Kuluttajavaikuttamisen vinkkilistasta saat vinkkejä siihen, miten voi edistää kulutuksen vähentämistä, ympäristöstä ja eläimistä huolehtivia tuotantotapoja sekä reiluja työoloja.

Eri verkkovaikuttamisen keinoin voi antaa yrityksille ja poliitikoille vaikuttavaa palautetta kestävämpien tuotteiden ja tuotannon puolesta. Koulussa ruoan kestävyyteen voi vaikuttaa myös kouluruokailua kehittämällä ja koulupuutarhan perustamalla.


3. Yllätyshyvyydet luovat joulun henkeä

Kuva: Toa Heftiba / Unsplash

Maailmaa voi parantaa hyvin monenlaisilla tavoilla, myös ihan pienillä ilahduttamisteoilla. Erityisesti pimeässä talvessa ja jouluna tarvitsemme reippaasti lisää ystävällisyyttä, muiden auttamista ja ilon tuottamista. Yhteiskunnassamme näitä tekoja pidetään yleensä positiivisina, mutta ne eivät välttämättä ole jokapäiväinen asia kovinkaan monen ihmisen elämässä. Nappaa siis idea tai inspiraatio oman yllätyshyvyyden tekemiseen tältä 50 idean listalta tai kurkkaa Random Acts of Kindness -kuvagalleria tältä verkkosivulta.


HUOM! Täältä voit tilata sähköpostiisi Toivoa ja toimintaideoita -viestin, jossa kerromme uusista koulutuksista ja opetusmateriaaleista sekä vinkkejä sivustomme aarreaitasta noin joka toinen kuukausi. 

Teksti: Eeva Kemppainen ja Pinja Sipari, Toivoa ja toimintaa -hankkeen kouluttajat


Lisää blogissa

Toivoa ja toimintaa NUORI24 -messuilla

NUORI2024 – valtakunnalliset nuorisotyön päivät järjestetään Tampere-talolla 24.-25.4.2024. Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hanke on mukana messuilla! ...

Agenda 2030 -tavoitteet selkokielellä

Agenda 2030 -toimintaohjelman alatavoitteet sisältävät paljon kiinnostavaa lisätietoa kestävästä kehityksestä. Toisinaan tavoitetekstit ovat kuitenkin vaikealukuisia. Ne sisältävät vaikeita asioita ja ...