Hyvinvointia ympäristöhaasteiden maailmassa – asiantuntijaluentoja opettajille verkossa

Kuva: Chris Barbalis / Unsplash

Ilmastonmuutos, luontokato ja muut globaalit kriisit herättävät hankalia tunteita, jotka voivat heikentää hyvinvointiamme. Toivoa ei kuitenkaan ole syytä menettää! Kestävään tulevaisuuteen liittyvä toivo on taito, jota opitaan harjoittelemalla tunne- ja vaikuttamistaitoja.

MITÄ? Hyvinvointia ympäristöhaasteiden maailmassa -koulutuskokonaisuus koostuu neljästä verkkoluennosta (kesto n. 1,5 h/luento), joilla asiantuntijat kertovat ympäristötunteista, tunne- ja vaikuttamistaidoista sekä hyvinvointitaidoista ympäristöhaasteiden maailmassa. Osallistujat saavat käyttöönsä myös materiaalipaketit luentojen teemoista.

MILLOIN? Voit katsoa luennot omaan tahtiisi verkko-oppimisympäristössä elokuun puoliväliin 2023 mennessä. Ilmoittautuessasi saat vastausviestinä ohjeet verkkko-oppimisympäristöön kirjautumiseen. Kaikki luennot materiaaleineen löytyvät sieltä. Verkkoluennot järjestettiin marras-joulukuussa 2022.

KENELLE? Koulutuskokonaisuus on suunnattu opettajille. Mukaan voivat ilmoittautua perusopetuksen, lukion, ammatillisen opetuksen, taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön opettajat. Koulutus järjestetään opetushallituksen tuella ja se on osallistujille ilmainen. Osallistujan ei tarvitse olla BMOL ry:n jäsen.

Luentojen aiheet ja ajankohdat

1. Johdatus toivon taitoihin 
Pinja Sipari / Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry
Live-luento: ke 2.11.2022 klo 15-16.45

2. Ketä kiinnostaa jotku tunteet? – miksi ja miten tuoda tunnetaitoja nuorille
Anne-Mari Jääskinen ja Inkeri Meriluoto / Tunne & Taida
Live-luento: ke 16.11.2022 klo 15-16.45

3. Sukellus ympäristötunteisiin
Panu Pihkala / Helsingin yliopisto
Live-luento: ke 30.11. klo 15-16.45

4. Johdatus hyvinvointitaitoihin
Taneli Saari ja Sanni Saarimäki / Tunne ry
Live-luento: ke 14.12. klo 15-16.45

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu ilmaiseen koulutuskokonaisuuteen täällä. Huomaathan, että ilmoittautuessasi sitoudut katsomaan koulutuskokonaisuuden kaikki neljä verkkoluentoa 13.8.2023 mennessä.

Lisätietoja: Pinja Sipari, Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry, pinja.sipari at bmol.fi

Luennoitsijat

Pinja Sipari on Biologian ja maantieteen opettajien liiton ympäristökasvatuksen asiantuntija sekä lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja. Pinja järjestää työssään opettajille täydennyskoulutuksia erilaisista kestävän kehityksen teemoista. Hän on erityisen innostunut ilmastokasvatuksesta sekä kestävän kehityksen haasteisiin liittyvistä tunne- ja vaikuttamistaidoista.

Anne-Mari Jääskinen, Tunne & Taidan perustaja, tunnetaitokouluttaja ja lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja MM® -koulutuksen kehittäjä. Anne-Mari on myös taideterapiaohjaaja ja neuropsykiatrinen valmentaja. Kouluttajana ja luennoitsijana Anne-Mari on innostava ja lämminhenkinen, ja valloittaa inhimillisyydellään. Anne-Mari on myös kirjoittanut suuren suosion saavuttaneet Mitä sä rageet? -kirjat nuorille ja kasvattajille.

Inkeri Meriluoto, VMT, psykofyysinen vuorovaikutus- ja tunnetaitokouluttaja, koulutettu hieroja ja lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja MM®. Inkeri toimii Etelä-Suomessa Lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaajakoulutuksessa pääkouluttajana. Hän on kouluttajana pidetty lämminhenkisyydestään, arkitilannekeskeisyydestään ja saa paljon kiitosta selkeästä vaikeidenkin asioiden esittämistavasta.

Panu Pihkala, TT, dosentti, tietokirjailija. Panu tutkii ympäristötunteita Helsingin yliopistossa ja toimii monien käytännön hankkeiden ohjausryhmissä. Hän on kokenut kouluttaja ja luennoitsija, joka on usein tehnyt yhteistyötä mm. kasvattajien ja taiteilijoiden kanssa. Panu tutkii ympäristötunteita ja osallistuu aiheesta käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Taneli Saari on Tunne ry:n perustajajäsen ja toiminnanjohtaja. Hän toimii myös asiantuntijana Ympäristöahdistuksen mieli -hankkeessa. Taneli ohjaa työpajoja, koulutuksia, vertaisryhmiä ja keskustelutilaisuuksia, joissa käsitellään erityisesti ympäristökriisin eri osa-alueisiin ja tulevaisuuteen liittyviä tunteita ja ajatuksia.

Sanni Saarimäki on psykologi (PsM) ja filosofian maisteri (FM, yleinen historia). Sanni työskentelee Aalto-yliopiston opintopsykologina. Hän on myös Tunne ry:n perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja.

Ps. Huomaa myös kesällä 2023 Helsingissä järjestettävät, käytännönläheiset Luovat menetelmät toivon taitojen opetuksessa -koulutukset. Lisätiedot ja ilmoittautuminen täällä.

Kuva: Trust ”Tru” Katsande/ Unsplash

Lisää blogissa

Julkaisimme juuri helppokäyttöiset tehtäväpaketit kestävän kehityksen opetukseen eri oppiaineille!

Biologian ja maantieteen opettajien liitto julkaisi 5.8.2024 upean uuden opetusmateriaalin, jossa kestävää kehitystä käsitellään 12 eri oppiaineen sekä jokaisen Agenda ...

Toivoa ja toimintaa NUORI24 -messuilla

NUORI2024 – valtakunnalliset nuorisotyön päivät järjestetään Tampere-talolla 24.-25.4.2024. Biologian ja maantieteen opettajien liiton Toivoa ja toimintaa -hanke on mukana messuilla! ...