Testialusta

Tällä sivulla Pinja esittelee, miltä tehtävä voisi näyttää oikeasti. Tehtävien perusteella tämä voisi nyt olla esim. fysiikan oppiainesivu.

Tehtävät

Tässä osiossa on teemaan liittyviä, eri tahojen tekemiä ja julkaisemia tehtäviä.

1) Aurinkopaneelit ja viherkatot ilmastonmuutoksen torjunnassa -videotehtävä

Ilmastonmuutos tekee vääjäämättä tuloaan ja se vaikuttaa säähän monella tapaa. Se tuo myös painetta rakentamiselle, mutta myös mahdollisuuksia, etenkin rakennusten katoille.

Katso ensin tämä lyhyt uutisvideo (kesto 2 min.) ja tee sitten Yle Tripletin aiheeseen liittyvät tehtävät.

  • VASTAA VIDEON AVULLA: Miksi aurinkopaneelit ja viherkatot ovat tärkeitä rakennusten ympäristövaikutusten vähentämisessä?
  • KESKUSTELE: Miten esteettisinä pidät viherkattoja? Entä aurinkopaneeleja? Onko tällä vaikutusta siihen, kumpaa vaihtoehtoa suosisit?
  • SELVITÄ: Missä päin maailmaa aurinkoenergiaa hyödynnetään eniten? Miksi?

Tehtävän on toteuttanut Yle Triplet. Yle Triplet auttaa kytkemään ajankohtaiset asiat osaksi opetusta Ylen uutisvideoiden avulla. Tripletissä on tuhansia videoita. Jokaiseen niistä on tehty taustamateriaali ja tehtävät opettajien ja oppijoiden käyttöön. Vastauksia, tehtävän teemaan liittyvän tietovisan ja lisää aiheeseen liittyviä tehtäviä löydät tältä sivulta kirjautumalla sisään Yle Triplettiin.

Kuva: Kuvakaappaus Ylen videolta.

2) Ilmastonmuutos diagrammeissa ja infograafeissa

Taito tulkita erilaisia kuvaajia on tärkeä osa ilmasto-osaamista. Tälle sivulle on koottu erilaisia ilmastoteemaisia diagrammeja, karttoja ja infografiikoita, sekä niiden tulkitsemiseen liittyviä tehtäviä. Tutki kuvaajia ja vastaa niihin liittyviin kysymyksiin. Kuvaajia on paljon, joten opettaja voi valita teemaan ja vaikeustasoon nähden sopivat tehtävät. Kuvaajia on seuraavista aihepiireistä:

  • Elämäntapojen vaikutukset suomalaisten hiilijalanjälkeen
  • Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja siihen sopeutuminen
  • Hiilidioksidipäästöjen kehitys eri puolilla maailmaa
  • Sähkön ilmastopäästöt Euroopassa
  • Planeetan rajat
  • Ilmastonmuutoksen terveys- ja hyvinvointivaikutukset

Kuvaajat soveltuvat mm. fysiikan, matematiikan, maantiedon, kotitalouden ja terveystiedon oppitunneille!

Kuva: Taulukko on aineistona Ilmastonmuutos diagrammeissa ja infograafeissa -sivun tehtävässä 5. Kuvan lähde: World Inequality Report 2022.

Tehtävän on toteuttanut Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry osana Toivoa ja toimintaa -hankkeen Mikä ilmastonmuutos? -tehtäväpakettia.