Påverka den hållbar utvecklingen i samhället – 22 tips

Bild: Nick Fewings / Unsplash

Att bygga en hållbar värld är ett långsiktigt arbete. Men det krävs inte alltid stora projekt; även små handlingar kan göra skillnad och föra utvecklingen i rätt riktning.

Vi har här samlat 22 tips för hur du kan påverka. De flesta av dessa kan göras på en kvart, och på en timme kan du redan åstadkomma mycket! Tipsen passar både unga och vuxna. Välj det område som intresserar dig och sätt i gång!

1. Diskutera

Att diskutera med människor i din bekantskapskrets kan vara ett överraskande effektivt sätt att påverka, oavsett om det sker personligen eller via sociala medier. På plattformen X kan du till exempel utmana och bjuda in ministrar, riksdagsledamöter, företagsledare, forskare, representanter från organisationer eller tidningschefer till diskussion genom att tagga dem i inlägget.

Kom ihåg att ett aggressivt tonfall sällan är effektivt. Håll dig saklig och ha god ton, argumentera väl för din ståndpunkt. Låt dig inte provoceras även om andra försöker; undvik personangrepp. En bra tumregel är att aldrig skriva något på sociala medier som du inte skulle säga öga mot öga.

2. Gör en meme

Memes är ett snabbt och aktuellt sätt att kommunicera och de sprider sig lätt på sociala medier om de görs väl. Vad funderar du på? Vad irriterar eller inspirerar dig just nu? Skriv “meme generator” på Google för att hitta ett verktyg (t.ex. imgflip.com). Välj en passande bild och skriv en kortfattad text. Dela din meme på dina sociala kanaler eller på skolans eller arbetsplatsens sociala medier!

3. Demonstration med leksaker eller skor

Det är inte alltid nödvändigt att delta i en demonstration själv. Skor, legofigurer, barbiedockor eller mjukisdjur kan också användas. Samla ihop eller skapa deltagare och förse dem med slagkraftiga skyltar. Leksaksfigurerna kan demonstrera till exempel i skolans eller arbetsplatsens foajé eller på sociala medier. Bli inspirerad här (innehållet är på finska)!

Bild: Greenpeace / Miikka Pirinen.

4. Japansk strejk

Vid en japansk strejk fortsätter arbetet normalt men med ett protestbudskap, till exempel en skylt runt halsen. Det går att göra detta när som helst, till exempel fredagsförmiddagar under #FridaysForFuture-demonstrationerna.

Bild: Pinja Sipari

5. Skriv under en namninsamling

En annan effektiv metod för påverkan är att överlämna en stor grupps åsikt till en lämplig instans. Många organisationer samlar namn för att påverka politiker eller företag som gör viktiga beslut eller lagförslag. Kolla om det finns pågående kampanjer hos de organisationer som ligger dig varmt om hjärtat.

6. Dela en nyhet

Att dela en nyhet är ett enkelt sätt att lyfta frågor till allmänhetens kännedom. Effekten blir större om du skriver en egen introduktion där du förklarar varför nyheten är viktig för dig.

7. Skicka ett meddelande till beslutsfattare

Många politiker uppskattar en öppen dialog med medborgarna och gör gärna beslut de vet stöds av väljarna. Du kan enkelt kontakta dem via e-post. Politiker vill oftast ha konstruktiv och saklig feedback, så tänk på att hålla go ton och vara samarbetsvillig, men kräv också svar på otydliga frågor när det behövs.

8. Ge feedback till ett företag

Feedback spelar roll, oavsett om det är tack för en bra tjänst eller konstruktiv kritik. Fråga och tacka på kaféet för rättvisemärkta produkter, vegetariska rätter, eller ekologiska varor. Du kan även skicka förfrågningar till företag om råvarors ursprung eller produkters hållbarhet. Du kan ofta ge feedback både per telefon, e-post, på nätet eller per post.

Saknar du en hållbar produkt i din närmaste matbutik? Be dem ta in den i sortimentet.

9. Foto- eller videodemonstration på sociala medier

Bilder och visuell kommunikation har blivit allt viktigare. Skapa en passande skylt för din fråga, ta en bild med skylten och dela på sociala medier! Du kan ta bilden ensam eller tillsammans med någon. Människor i bild väcker mer nyfikenhet!

Bild: Ansku Holstila / Hiilivapaa Suomi
Bild: Pinja Sipari

10. Svara på enkäter

Dinåsikt.fi är en plattform för dialog mellan medborgare, organisationer och myndigheter. Plattformen syftar till att göra beslutsfattandet mer transparent. Kolla in pågående enkäter om teman som intresserar dig.

11. Gilla och kommentera på sociala medier

På plattformar som Facebook syns inlägg bättre om de fått många gillningar, kommentarer och delningar. Om du ser ett inlägg som främjar hållbar utveckling, gilla, kommentera och/eller dela det. Det lönar sig också att reagera på företags reklamer och kommunikation kring hållbarhet.

12. Skriv ett budskap på gatan

Gatukritor är ett billigt och enkelt sätt att ge förbipasserande något att tänka på. Välj en säker plats, som en gångväg eller ett torg, och skriv eller rita budskap om hållbar utveckling.

Bild: Pinja Sipari

13. Delta i sociala mediekampanjer

Många kampanjer på sociala medier sprider medvetenhet och påverkar. Delta genom att dela kampanjmaterial eller skapa eget innehåll.

14. Gå med i en organisation, bli medlem eller donera

Många organisationer gör ett viktigt arbete för att främja mänskliga rättigheter, påverka miljöfrågor och försvara djurs rättigheter. Ditt stöd kan innebära att dela deras material på sociala medier eller stödja dem direkt.

15. Stöd en kandidat

Vid val kan du stödja kandidater som driver frågor om hållbar utveckling, genom att dela deras inlägg, erbjuda hjälp i kampanjarbetet eller donera till deras kampanj. Hur vill du stödja potentiella framtida beslutsfattare?

16. Skapa eller dela en motannons

Motannonser är parodier på annonser, och genom att använda humorns språk lyfter de fram samhällsproblem. Genom att dela dem kan du väcka tankar och diskussion.

Bild: Pinja Sipari

17. Ge en komplimang till en vän

Har någon i din omgivning engagerat sig i hållbar utveckling? Tacka och uppmuntra dem!

Bild: Priscilla Du Preez / Unsplash

18. Dela produktips eller dina favorit veganrecept

Genom att välja mer hållbara produkter i matbutiken kan vi påverka! Dela tips om etiska och ekologiska produkter eller din bästa veganska maträtt på sociala medier för att inspirera andra till hållbara val.

19. Främja hållbara matval i din närmiljö

Jobba för att skolor, kyrkor eller kommunen ska välja rättvisemärkta produkter. Du kan också försöka påverka antalet vegetariska rätter på menyn både hemma och i skolan.

20. Delta i en demonstration

Att delta i en fysisk demonstration är ett sätt att visa sitt stöd i en specifik fråga.

Bild: Markus Spiske / Unsplash
Janne Sippola / Greenpeace på Skogsmarschen 2024

21. Skriv en nekrolog

En nekrolog kan skrivas om arter som försvunnit från Finland eller andra förlorade värden på grund av ohållbar utveckling.

22. Skriv och dela en dikt

Dikter kan påverka världen och diskussionen om hållbar utveckling. Välj ett ämne och stil, skriv din dikt och dela den.


Tipsen är direkt översatta från finska: Toivoa ja toimintaa – 22 nopeaa tapaa vaikuttaa kestävän kehityksen puolesta.

Bild: Guillaume de Germain / Unsplash