Kuukautiset rajoittavat useissa kehittyvissä maissa tyttöjen osallistumista koulunkäyntiin, niin myös Ugandassa. Ruusuvuoren koulussa on ommeltu kestositeitä, joiden avulla ugandalaiset tytöt voivat osallistua opetukseen kuukautiskierron vaiheesta riippumatta.
Kaikki alkoi urheilusta
Tarina kuukautissuojien ompelusta alkoi rugbysta. Ruusuvuoren koulun kuvataiteen opettaja Sanni Virtanen on harrastanut lajia kauan, ja koska ugandalaisilta tytöiltä ja nuorilta naisilta puuttui erityisesti urheilussa tarvittavia liivejä, hän päätti kerätä niitä lähipiiristään. Leikkimielisesti tissitueksi kutsuttu keräys osoittautui menestykseksi, ja liivien mukana Ugandaan toimitettiin myös teknisiä paitoja, nappulakenkiä ja muita lajissa tarvittavia välineitä.
Ugandassa rugby on suosittu kasvava laji, ja siellä toimiva Rugby Tackling Life-hanke kiertää muodostamassa tyttöjen joukkueita eri kyliin. Laji vaatii rohkeutta, ja kentällä pelaajat kommunikoivat huutamalla. Rugbykentältä tytöt saavat itsevarmuutta myös muille elämänalueille, ja Rugby Tackling Life -hanke tukee heitä koulunkäynnissä ja terveyskasvatuksessa.
Kun Virtanen tiedusteli, miten hän voisi auttaa rugbyhanketta Suomesta käsin, tulivat kuukautissuojat puheeksi sattumalta. Kävi ilmi, että kunnollisten siteiden puute rajoittaa sekä tyttöjen pelaamista että koulunkäyntiä. Pestävät kuukautissuojat ovat kalliita, eivätkä tytöt välttämättä uskalla pyytää niihin rahaa isiltään, jotka usein päättävät perheiden rahankäytöstä. Kuukautisista puhumista myös arastellaan, minkä vuoksi asia ei ollut tullut aikaisemmin esille.
Kestositeet valmistetaan porukalla
Ruusuvuoren koulun vaikuttamisteemaisella Korso valittaa -vapaaehtoisporukalla päätettiin tarttua toimeen. Koulussa järjestettiin kolme työpajaa, joissa ommeltiin kestositeitä Ugandaan vietäväksi. Oppilaat pyysivät mukaan tekijöitä paitsi oman koulun aikuisista myös koulun ulkopuolelta, ja työpajoihin osallistui esimerkiksi Martojen, Evankelis-Luterilaisen seurakunnan ja Suomen punaisen ristin toimijoita. Työpajojen alussa oppilaat esittelivät Ugandan tilannetta ja sitä, miten kuukautissuojat mahdollistavat opiskelun. Tämän jälkeen alettiin valmistaa siteitä koulun ompelukoneilla ja saumureilla liukuhihnatyönä. Välillä juotiin kahvia ja keskusteltiin.
Kestositeen valmistaminen on helppoa eikä se ole myöskään kovin kallista. Päälliskankaaksi sopii puuvilla tai -flanelli, imuosassa voi käyttää vanhoja froteepyyhkeitä. Materiaalina voi käyttää jämäkankaita ja ompelutyöstä yli jääneitä tilkkuja. Ainoat hintavammat osat ovat kosteussulkukangas sekä nepparit, joilla side kiinnitetään pikkuhousuihin. Ruusuvuoren koulu sai kosteussulkukankaan lahjoituksena. Eniten kestositeissä maksaa niiden lähettäminen. Ikeakassillinen siteitä painaa noin 15 kiloa, ja sen lähetyskulut ovat noin sata euroa.
Kestositeiden ompeleminen on konkreettista auttamista, jonka saavutuksia laskettiin myös Ruusuvuoressa: jos siteitä saadaan valmiiksi työpajassa noin sata ja yksi tyttö tarvitsee kaksi sidettä, niin silloin siteitä riittää noin 50 tytölle. Jos yksi tyttö on kuukautisten takia poissa koulusta viitenä päivänä kuukaudessa, niin silloin valmistetuilla siteillä saadaan pelastettua jo tuhansia koulupäiviä. Koska samoja siteitä voi käyttää kauan, niin kolmessa-neljässä vuodessa sata sidettä pelastaa jo 10 000 koulupäivää.
Ugandassakin ommellaan
Yhteensä siteitä on lähetetty noin tuhat, ja samalla Ugandaan on lähetetty koulusta kerättyjä urheiluvaatteita. Avun perille menemistä on voitu seurata Ugandasta lähetetyistä valokuvista, joista oppilaat ovat voineet bongata lahjoittamiaan urheilupaitoja, -kenkiä ja -shortseja.
Siteiden ja pelivälineiden lisäksi maahan on lähetetty kosteussulkukangasta, neppareita, saksia ja muita ompeluvälineitä. Rugby Tackling life -hanke on opettanut tyttöjä valmistamaan itse kestositeitä ja tytöt ovat opettaneet taitoa eteenpäin omissa kotikylissään. Yksi hankkeeseen osallistuneista tytöistä opiskelee parhaillaan ompelijaksi ja hänellä on jo tiedossaan yksi varma asiakas: Rugby Tackling life tilaa häneltä uusia kuukautissuojia.
Kestosideprojekti omaan kouluun
Kestositeitä Ugandaan voidaan valmistaa missä tahansa Suomen koulussa, ja Ruusuvuoren koulun lisäksi siteitä on jo ommeltu Latokartanon koulussa Helsingissä. Kestosideprojektista kiinnostuneiden kannattaa olla yhteydessä Sanni Virtaseen, jolta voi saada myös kosteussulkukangasta. Virtanen antaa tarkemmat ohjeet siitä, miten siteet kannattaa lähettää Ugandaan.
Sanni Virtasen tavoittaa Ruusuvuoren koulusta ja osoitteesta sanni.virtanen at eduvantaa.fi.
Teksti: Hanna Kaisa Hellsten
Kuva: RUGBY TACKLING LIFE