Julkaisimme sarjan opetusvideoita kestävästä kehityksestä, tunteista ja vaikuttamisesta!

Toivoa ja toimintaa -hankkeessa on juuri julkaistu sarja opetusvideoita kestävästä kehityksestä, tunteista ja vaikuttamisesta. Videoita on tehty hiukan eri kohderyhmille: seitsemästä videosta kaksi on tarkoitettu taustatiedoksi opettajille ja muille kasvattajille, kolme sopii kaikille yläkouluikäisistä alkaen ja kaksi kaikille toisen asteen opiskelijoista alkaen. Löydät videot sopivista kohdista Toivoa ja toimintaa -sivustolta ja lisäksi videot lyhyine esittelyineen on koottu tähän blogipostaukseen.

Tervetuloa Toivoa ja toimintaa -materiaalien pariin!

Videon kohderyhmä: Opettajat ja muut kasvattajat

Tällä videolla Biologian ja maantieteen opettajien liiton ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari esittelee toivoajatoimintaa.fi -nettisivuston sekä globaalikasvatukseen sopivan, uudenlaisen Toivoa ja toimintaa -toimintamallin. 

Videon kesto: 4:10

YouTube-linkki: https://youtu.be/5MnZYNK_uAo

Mitä on kestävä kehitys? 

Videon kohderyhmä: Toisen asteen opiskelijat ja sitä vanhemmat (mahdollisesti myös nuoremmat, pohdi asiaa oman ryhmäsi suhteen!)

Tällä videolla globaalikasvatuksen asiantuntija Eeva Kemppainen käy läpi kestävän kehityksen laajan kokonaisuuden: mitä kestävä kehitys on, mitkä ovat sen keskeiset painopisteet ja ketkä kaikki siihen voivat vaikuttaa. 

Videon kesto: 5:22

YouTube-linkki: https://youtu.be/OTNm3_ENsO8

Huom! Yläkouluikäisille sopiva kestävää kehitystä yleisesti käsittelevä video on esimerkiksi ulkoministeriön toteuttaman Supersankarihommia ja kestävää kehitystä -video!

Kestävä kehitys kuvissa ja uutisissa

Videon kohderyhmä: Yläkouluikäiset ja sitä vanhemmat

Tällä videolla globaalikasvatuksen asiantuntija Eeva Kemppainen pohtii sitä, miten kestävä kehitys liittyy arkisiin asioihin, uutisiin ja muuhun päivittäin näkemäämme kuvamateriaaliin. Video sopii erinomaisesti johdannoksi Kestävän kehityksen kuvagalleria -harjoitukselle!

Videon kesto: 3:21

YouTube-linkki: https://youtu.be/UX34a_Ub52Q

Tutustu kestävän kehityksen kysymyksiin liittyviin tunteisiin!

Videon kohderyhmä: Yläkouluikäiset ja sitä vanhemmat

Helsingin yliopiston tutkija Panu Pihkala kertoo tällä videolla mitä ovat ilmastoahdistus ja muut kestävän kehityksen kysymyksiin liittyvät tunteet, miksi niiden huomioiminen on tärkeää ja mitä haasteita siihen liittyy. 

Videon kesto: 3:21

YouTube-linkki: https://youtu.be/uZoIIkWoqLw

Syvenny ilmastotunteisiin

Videon kohderyhmä: Toisen asteen opiskelijat ja sitä vanhemmat (mahdollisesti myös nuoremmat, pohdi asiaa oman ryhmäsi suhteen!)

Helsingin yliopiston tutkija Panu Pihkala puhuu tällä videolla neljästä ilmastonmuutoksen kannalta olennaisesta tunteesta, joita ovat ilo, suru, syyllisyys ja suuttumus. Kun näistä tunteista puhutaan ilmastonmuutokseen liittyen, voidaan niistä käyttää termiä ilmastotunteet. Samat tunteet ovat kuitenkin olennaisia myös muiden globaalikysymysten suhteen. 

Huom! Ennen tämän videon katsomista kannattaa pohjustukseksi katsoa “Tutustu kestävän kehityksen kysymyksiin liittyviin tunteisiin!” -video!

Videon kesto: 6: 54

YouTube-linkki: https://youtu.be/ujjrQKfJVKQ

Kestävän kehityksen tunteista kasvattajille

Videon kohderyhmä: Opettajat ja muut kasvattajat

Helsingin yliopiston tutkija Panu Pihkala kertoo tällä videolla siitä, miksi kestävän kehityksen kysymyksiin liittyviä tunteita on tärkeää käsitellä myös opetuksessa. Videolla esitellään myös kolmiportainen malli kestävän kehityksen tunteiden huomioimiseen ja käsittelyyn sekä tunnetehtäviä, joita löytyy Toivoa ja toimintaa -nettisivustolta. 

Videon kesto: 7:04

YouTube-linkki: https://youtu.be/H799WEFrEU4

Miten voimme vaikuttaa kestävään kehitykseen?

Videon kohderyhmä: Yläkouluikäiset ja sitä vanhemmat

Tällä videolla globaalikasvatuksen asiantuntija Eeva Kemppainen kertoo siitä, miten voimme vaikuttaa kestävän kehityksen kysymyksiin yksin ja erityisesti yhdessä. Mitä vaikuttamisella tarkoitetaan ja mihin asioihin voimme yhteiskunnassa vaikuttaa? Entä millaisia erilaisia vaikuttamisen tapoja on olemassa?

Videon kesto: 4:42

YouTube-linkki: https://youtu.be/RsgNg8-H2z0


Lisää blogissa

Anna palautetta materiaaleistamme ja osallistu arvontaan!

Toivoa ja toimintaa -hankkeessa on julkaistu vuoden 2024 aikana runsaasti uutta upeaa materiaalia. Nyt kaipaamme materiaaleista palautetta! Vuonna 2024 hankkeessa ...

Vad är Hopp och Handling?

Hopp och Handling är en handlingsmodell för lärande för hållbar utveckling. Modellen har utvecklats inom ett projekt av Biologi- och ...