7 polkua luonnon hyvinvointivaikutuksiin

Luonto tarjoaa monipuolista hyvinvointia. Luonnon vaikutuksista ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin on olemassa jo valtavasti tutkimustietoa. Keräsimme tälle sivulle seitsemän maksutonta materiaalivinkkiä, joiden avulla opit aiheesta lisää ja saat ideoita siitä, miten voit lisätä luonnon hyviä vaikutuksia omassa elämässäsi ja työssäsi.

Kuva: Jordan Sanchez / Unsplash

1) Mielen hyvinvointia luonnosta -podcast

Psykopodiaa -podcastissa keskustellaan luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista sekä virtuaalisten luontoelämysten hyödyntämisestä työhyvinvoinnin edistämisessä. Vieraina ovat Korpi ForRestin perustajat Mikko ja Sampo Pohjola sekä psykologian tohtori, psykoterapeutti Kirsi Salonen, joka tutki väitöskirjassaan kokonaisvaltaisten luontokokemusten hyvinvointivaikutuksia. Kuuntele jakso täällä tai eri podcast-palveluissa (jakso nro. 58).

2) Luonto elvyttää -video (1:32)

Metsähallituksen luontopalveluiden julkaisemalla pikavideolla käydään läpi tutkittua tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista hyvin tiiviissä muodossa. Katso video täällä.

3) Tunne luontosi – tehtäväkokonaisuus nuorten kanssa työskentelyyn

Tehtäväkokonaisuus antaa nuorelle välineitä tunteiden tunnistamiseen ja kohtaamiseen sekä luonnon hyvinvointivaikutusten kokemiseen. Kokonaisuus sisältää luonnonympäristössä toteutettavia toiminnallisia tehtäviä sekä keskustelunaiheita, jotka täydentävät tehtäviä. Materiaalin ovat toteuttaneet ympäristökasvattajat Jenni Jelkänen ja Emma Marjamäki ja sen on julkaissut Lahden kaupunki. Tutustu materiaaliin täällä.

4) Toivon taitojen rastirata

Rastirata koostuu itse tulostettavista tehtäväkorteista. Tehtävien avulla harjoitellaan tunne- ja vaikuttamistaitoja sekä läsnäolotaitoja. Samalla vahvistetaan luontosuhdetta ja päästään osallisiksi luonnon hyvinvointivaikutuksista. Rastirata sopii käytettäväksi kaikenlaisessa  lasten ja nuorten (ja aikuistenkin) toiminnassa. Tehtävät on suunniteltu toteutettavaksi luontoympäristössä, mutta osa niistä voidaan tehdä myös sisätiloissa. Biologian ja maantieteen opettajien liitto on julkaissut materiaalin Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella. Tutustu materiaaliin täällä.

5) Hyvinvointia luonnosta – ohjaajan opas

Opas on suunnattu mm. varhaiskasvattajille, luokanopettajille ja aineenopettajille, jotka haluavat viedä ryhmänsä luontoretkelle kokemaan luonnon vaikutuksia fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Opas sisältää tiiviin tietopaketin luonnon hyvinvointivaikutuksista sekä eri ikä-ryhmille sopivia harjoitteita. Materiaalin on tuottanut Suomen luontokeskus Haltia / Metsähallituksen luontopalvelut ja Suomen ympäristöopisto SYKLI. Se on toteutettu osana Opetushallituksen rahoittamaa Kohti ympäristövastuullista oppimisyhteisöä -hanketta. Tutustu oppaaseen täällä.

6) Hyvinvointia luonnosta -teemareppu

Metsähallitus ja Suomen luontokeskus Haltia ovat koonneet MAPPA.fi -palvelun teemareppuun eri tahojen tuottamia materiaaleja luonnon hyvinvointivaikutuksista ja ulkona oppimisen hyödyistä hyvinvointiin. Paketti sisältää tutkimustietoa, opetusmateriaaleja ja menetelmävinkkejä. Tutustu materiaaleihin täällä.

7) Hyvän mielen metsäkävelyvideot

Metsäkävely tekee tutkitusti hyvää mielelle. Mieli ry:n julkaisemat neljän vuodenajan metsäkävelyvideot vievät sinut metsäretkelle myös silloin, kun et oikeasti pääse luontoon. Katso videot täällä.


Lisää blogissa

Vad är Hopp och Handling?

Hopp och Handling är en handlingsmodell för lärande för hållbar utveckling. Modellen har utvecklats inom ett projekt av Biologi- och ...

Toivoa ja toimintaa alakouluun

Tältä sivulta löydät alakouluun sopivia kestävän kehityksen kasvatuksen toimintavinkkejä ja tutustut kestävän kehityksen kasvatuksen Toivoa ja toimintaa -toimintamalliin. Vinkit toimivat ...