Vastuullisuusasiantuntija vaikuttajana

Olen Anniina Nurmi ja toimin vastuullisuusasiantuntijana Eettisen kaupan puolesta ry:ssä eli Eetissä. Eetti on kansalaisjärjestö, joka edistää oikeudenmukaista maailmankauppaa, kestäviä tuotantotapoja, vastuullista kuluttamista ja aktiivista kansalaisuutta.

Vaikuttaminen on Eetin työssä kaiken keskiössä: haluamme vaikuttaa erityisesti siihen, että tuotantoketjujen työntekijöiden ihmisoikeudet toteutuisivat globaalissa etelässä. Ihmisoikeuksien lisäksi tärkeitä teemoja ovat myös ilmasto- ja ympäristökysymykset. Teemme tätä työtä edistämällä yritysvastuuta ja aktiivista kansalaisuutta, jakamalla luotettavaa tietoa sekä nostamalla tärkeitä teemoja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Ennen työtäni Eetillä toimin lähes 15 vuotta yrittäjänä ja vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntijana. Työni tavoitteena oli tehdä mahdollisimman paljon sen eteen, että vaateteollisuutta saataisiin muutettua kestäväksi. Jaoin tietoa niin kirjoittamalla, luennoimalla kuin opettamalla.

Minulla oli myös oma vaatemerkkini nimeltä Nurmi. Sen avulla halusin näyttää, että vaatteita voi tehdä vastuullisemmin ja läpinäkyvämmin. Viime vuodet toimin myös konsulttina eli autoin muita vaatealan yrityksiä kehittämään vastuullisuustyötään paremmaksi.

Vuonna 2020 kirjoittaessani Rakastan ja vihaan vaatteita -tietokirjaa aloin pohtia enemmän omia vaikuttamisen keinoja. Olin ajatellut, että pystyn konsulttina vaikuttamaan riittävästi vaatealaan, mutta oikeastaan keinoni ja mahdollisuuteni vaikuttaa jäivät aika rajallisiksi. En silloin vielä kuitenkaan tiennyt, mikä voisi olla se vaikuttavampi tapa tehdä töitä.

Keväällä 2022 avautui Eetin vastuullisuusasiantuntijan paikka ja tajusin, että tämä on juuri se etsimäni vaikuttavampi tapa vaikuttaa. Koska Eetti on riippumaton kansalaisjärjestö, voin olla entistä kriittisempi, saada ajatuksiani kuuluviin aiempaa suuremmalle yleisölle ja vaikuttaa  vaateteollisuutta laajemmin niin yksilöihin, yrityksiin kuin päättäjiin.

Vaikutan erityisesti työssäni, vapaa-aikaa unohtamatta. Allekirjoitan esimerkiksi vetoomuksia ja kansalaisaloitteita. Lisäksi jaan somessani sellaisten toimijoiden julkaisuja ja kommentteja, jotka ajavat yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, vähemmistöjen aseman parantamista ja eriarvoisuuden vähentämistä.

Vaikutan myös omilla valinnoillani. Sitä kautta teen osani siinä, että vallitsevat normit ja ajattelutavat muuttuvat. Yleensä esimerkiksi käytän samannäköisiä vaatteita eli raitapaitaa ja mustia housuja. Niin haluan viestiä muille, ettei aina tarvitse olla jotain uutta päällä. Kulutan vähän, olen ruokavalioltani vegaani, en yksityisautoile ja lennän hyvin vähän.

Tällaisilla valinnoilla haluan normalisoida sitä, että omaa arkea voi elää vähäpäästöisesti, maapallon kantokyvyn rajoissa. Se ei ole mistään luopumista vaan tavallista, hyvää elämää.

TEKSTI: Anniina Nurmi
KUVA: Aliisa Maunula

Teksti on julkaistu osana Toivoa ja toimintaa -tehtäväpakettia, jonka aiheena on yhteiskunnallinen vaikuttaminen.