Urheilija vaikuttajana

Olen Miikka Hast. Suurimman osan elämästäni ammattini on ollut lumilautailija ja vapaalaskija. Nykyään työskentelen toimitusjohtajana tuotantoyhtiössä ja mainostoimistossa, jonka nimi on Kota Collective. Lisäksi olen vapaaehtoisena järjestössä nimeltä Protect Our Winters Finland (POW), jossa vaikutan puheenjohtajan ja lähettilään roolissa.

Arjessani vaikutan sekä työssäni että vapaa-ajalla. Työssäni minua innostavat eniten sellaiset projektit, joissa edistetään kestävämpää maailmaa. Tuomme tätä arvoa esille asiakkaillemme ja kannustamme heitä kehittämään hyviä ratkaisuja.

Vapaa-ajalla toimin Protect Our Winters Finlandissa (POW) ja omissa kanavissa. POW on monessa eri maassa toimiva järjestö, joka on talvien ystävien äänenkantaja ilmastovaikuttamisessa: haluamme pelastaa talvet ja hillitä ilmastonmuutosta. Siksi autamme ihmisiä olemaan osa ilmastokriisin ratkaisua ja suojelemaan maailmaamme tänään ja tuleville sukupolville. POW:iin voi tulla mukaan kaikki talvea ja talvilajeja rakastavat ihmiset. Yhteisössämme onkin mukana sekä harrastajia että ammattiurheilijoita, kuten lumilautailija Enni Rukajärvi.

POW:in lisäksi vaikutan henkilökohtaisella tasolla omien somekanavieni kautta. Tuon esiin omia arvojani ja toimintaani sekä jaan muiden tuottamaa tietoa ja kampanjoita. Olen kevyesti mukana myös paikallispolitiikassa Rovaniemellä: toimin kaupungin varavaltuutettuna Vihreiden valtuustoryhmässä.

Havahduin ilmastonmuutokseen, kun lumilautailu oli ammattini. Näin konkreettisesti, miten paljon talviset olosuhteet muuttuivat ja jäätiköt kutistuivat vuosi vuodelta. Nämä kokemukset herättivät minut etsimään lisää tietoa ilmastonmuutoksesta ja ympäristön tilasta. Aloin muuttaa omia toimintatapojani ja pienentää jalanjälkeäni eli vähentää tuottamieni päästöjen määrää. Kerroin muutoksista omiassa kanavissani ja kaveripiirissäni. Halusin kuitenkin vaikuttaa myös laajemmin, joten lähdin mukaan POW Finlandiin heti perustamisvaiheessa. Yhdessä meillä on vaikuttavampi ääni kuin yksilöinä!

Tykkään siis vaikuttaa niin yksilönä kuin yhteisössäkin. Haluan vaikuttaa erityisesti ilmastokriisin hillitsemiseen ja ympäristön tilaan. Pyrin viestimään positiivisella kulmalla, koska mielestäni ilmastoteot eivät ole luopumista jostakin vaan kaiken tärkeän suojelua. Onnistumisista kertominen on myös kannustavaa ja inspiroivaa. Sellaiseen on muidenkin helpompi tulla mukaan.

Vaikuttaminen itselleni tärkeään asiaan on tuonut elämääni merkityksellisyyttä. Ilmaston ja luonnon suojelemisen kautta koen olevani osa jotain itseäni suurempaa. Vaikka maailma välillä tuntuu kaoottiselta, minua auttaa jaksamaan kohti huomista se tunne, että teen asioita paremman tulevaisuuden puolesta ja että moni muukin tekee samoin. Silloin tällöin saan myös henkilökohtaista palautetta, että tapani näyttää esimerkkiä on inspiroinut muutokseen tai ryhtymään toimiin. Se antaa voimaa.

TEKSTI: Miikka Hast
KUVAT: Olli Oilinki (yllä), Miikka Hast (alla)

Teksti on julkaistu osana Toivoa ja toimintaa -tehtäväpakettia, jonka aiheena on yhteiskunnallinen vaikuttaminen.