Toivon taitojen verkkokurssi on avattu!

Kuva: Trust ”Tru” Katsande ja Nick Page / Unsplash

Toivon taitojen verkkokurssilla pääset tutustumaan ympäristötunteisiin, tunne- ja vaikuttamistaitoihin sekä hyvinvointitaitoihin. Voit suorittaa kurssin omassa tahdissasi ja valitsemassasi laajuudessa keskittyen eniten itseäsi kiinnostaviin aiheisiin.

Kurssi on suunnattu kaikille ympäristötunteista sekä tunne- ja vaikuttamistaidoista kiinnostuneille. Erityisesti se hyödyttää nuorten kanssa työskenteleviä opettajia, nuorisotyöntekijöitä, järjestöväkeä ja muita kasvattajia. Kurssi ei vaadi ennakko-osaamista, mutta toisaalta se tarjoaa hyvää kertausta jo aihetta tuntevalle. 

Kurssi koostuu luentovideoista ja runsaasta määrästä hyväksi havaittuja tehtäviä sekä linkeistä lisätiedon lähteille. Materiaalit on koostettu useista BMOL ry:n viime vuosien koulutushankkeista. Luennoitsijoina toimivat BMOL ry:n ympäristökasvatuksen asiantuntija Pinja Sipari, Tunne ry:n Taneli Saari ja Sanni Saarimäki sekä dosentti Panu Pihkala Helsingin yliopistosta.

Kurssi toteutetaan Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella ja se on osallistujille maksuton. 

Kurssin teemat:

 1. Johdatus toivon taitoihin ja kurssin sisältöihin
 2. Ympäristötunteiden kohtaamisessa tarvitaan tunnetaitoja
 3. Vaikuttamista kannattaa harjoitella
 4. Sukellus ympäristötunteisiin
 5. Omat ympäristötunteeni
 6. Kehollisuus ja luovat menetelmät toivon taitojen opetuksessa
 7. Kun syyllistäminen huolestuttaa
 8. Ympäristösuru auttaa luopumisessa
 9. Suuttumus ja viha voimavarana 
 10. Rohkeutta voi kasvattaa
 11. Toivo ja mielihyvä ympäristötoiminnassa
 12.  Kohti hyvinvointia

Kurssi suoritetaan itsenäisesti katsomalla luentovideoita oppimisympäristöstä sekä tutustumalla tehtäviin ja lisämateriaaleihin itselle parhaalta tuntuvalla tavalla. Osallistumistodistuksen saa palauttamalla lyhyen lopputehtävän vuoden 2024 alkuun mennessä. Kurssin huolelliseen suorittamiseen kannattaa varata aikaa 10-15 tuntia, mutta myös kevyempi suoritus onnistuu hyvin. 

Kurssimateriaalit on juuri julkaistu, joten ilmoittautuessasi pääset tutustumaan niihin vaikka heti. Ilmoittautuessasi saat vastausviestinä linkin kurssin sähköiseen oppimisympäristöön. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

>>> Ilmoittaudu kurssille täällä! 

Muista myös Tunne- ja vaikuttamistaidot kestävyyskasvatuksessa -koulutukset!

Näissä toiminnallisissa koulutuksissa pääset keskustelemaan muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa sekä kokeilemaan itse lukuisia lasten ja nuorten kanssa hyödynnettäväksi sopivia harjoituksia.

Koulutus syventää osaamista toivon taitojen ohjaamisesta. Tutustut useisiin uusiin tehtäväkokonaisuuksiin, joissa kestävän kehityksen teemoja käsitellään tunne- ja vaikuttamistaitojen näkökulmista. Pääpaino on luovissa menetelmissä, jotka mahdollistavat tunnetaitojen kasvattamisen erityisen hyvin. Harjoitukset sopivat monenlaiseen lasten ja nuorten toimintaan sekä useiden eri oppiaineiden tunneille ja koulun monialaiseen yhteistyöhön.

Koulutuskokonaisuus koostuu kahdesta koulutuspäivästä sekä parin tunnin mittaisesta, itsenäisesti suoritettavasta ennakkotehtävästä. Koulutuksia järjestetään  loka-, marras- ja joulukuussa sekä verkossa että lähikoulutuksena Helsingissä. 

 • Verkko: to ja pe 19.-20.10. klo 9.30-15.30. (PERUTTU)
 • Verkko: to ja pe 23.-24.11. klo 9.30-15.30. 
 • Helsinki: ma ja ti 4.-5.12. 10-16. 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täällä!
https://toivoajatoimintaa.fi/tunne-ja-vaikuttamistaidot-kestavyyskasvatuksessa-koulutukset-syksylla-2023/ 

Kuva: Trust ”Tru” Katsande/ Unsplash

Lisää blogissa

Päätöswebinaari: Toivon taidot kestävyyskasvatuksessa

Biologian ja maantieteen opettajien liitto on käsitellyt viime vuosina useissa hankkeissaan toivoa ja toivon taitoja, eli tunne- ja vaikuttamistaitoja kestävyyskasvatuksessa. ...

Näin suunnittelet työpajan tai opetuskokonaisuuden toivon taidoista

Toivon kaipuu nousee esiin usein, kun puhutaan kestävästä kehityksestä ja siihen liittyvistä haasteista. Moni opettaja ja kasvattaja pohtii miten lohduttaa ...