Ravitsemusterapeutti vaikuttajana

Nimeni on Leena Putkonen, ja olen ammatiltani laillistettu ravitsemusterapeutti. Minulla on myös luontoalan ammattitutkinto, eli voin toimia myös eräoppaana.

Työhöni kuuluu monenlaisia asiantuntijatehtäviä, kuten potilaiden tapaamista etävastaanotoilla, kouluttamista ja tietokirjojen kirjoittamista.  Myös sosiaalisessa mediassa toimiminen on osa työtäni.

Yrittäjänä työ- ja vapaa-aika on usein samaa aikapottia. Siksi voin todeta, että teen vaikuttamista sekä työssäni että vapaa-ajalla. Työhön liittyviä aihepiirejä ovat terveelliset syömistottumukset ja ruokavaliot. Näihin teemoihin liittyy myös ympäristöystävällinen syöminen, kuten kasvissyönti ja planeetan kannalta kestävä ruoantuotanto.

Arjessani viestin paljon myös syömishäiriöiden sekä vatsa- ja suolistovaivojen hoidosta. Suolistoaiheet liittyvät ruoankulutuksen muutoksiin koko maailmassa, koska monissa maissa ruokavaliosta on tullut yksipuolisempaa ja ruoasta puuttuu tärkeitä ravintoaineita, kuten kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Syömishäiriöihin taas liittyy usein epäterve suhtautuminen omaan terveyteen ja syömisen sääntöihin. Ruoalla on valtava potentiaali edistää ihmisten hyvinvointia. Siksi pyrin viestimään innostavasti ja kannustavasti ruoasta ja syömisestä.

Vapaa-ajan aiheiksi lasken koira-, ympäristö- ja luontoaiheet. Ehkä vielä jonain päivänä teen eräopastöitä, ja ne muuttuvat työaiheiksi.

Tällä hetkellä vaikutan aktiivisimmin somessa, erityisesti Instagramissa ja Twitterissä. Ennen pidin aktiivisemmin blogia ja viestin Facebookissa. Eniten pidän henkilökohtaisista keskusteluista yksityisviesteissä, koska ne antavat myös minulle ammattilaisena paljon.

En välttämättä alleviivaa koko ajan, että olen pelastamassa maapalloa suupala kerrallaan, mutta se on tavoite. Ruokavalio on yksi ilmastokriisin isoimmista vauhdittajista. Siksi haluan terveyden ja hyvinvoinnin siivellä ohjata ihmisten ruokailutottumuksia kestävämpään suuntaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikkien ihmisten olisi hyvä syödä kasvisvoittoista, monipuolista ja runsaskuituista ruokaa. Tällainen ruokavalio on hyväksi myös meidän suolistomikrobeillemme. Ne ovat tärkeitä terveyden ylläpitäjiä ja liittyvät suolistovaivojen hoitoon.

Työssäni on parasta, kun moni kiittää, että olen saanut heidät ajattelemaan syömistä ja terveyttä uudella, toiveikkaammalla tavalla. Konkreettiset neuvot ja esimerkit ovat keränneet kiitosta. Tällaiset kiitokset tuntuvat todella hyvältä ja ovat suoraa palautetta siitä, että viestintätyylini toimii.

TEKSTI: Leena Putkonen
KUVA: Sofia Korkala

Teksti on julkaistu osana Toivoa ja toimintaa -tehtäväpakettia, jonka aiheena on yhteiskunnallinen vaikuttaminen.