Kansanedustaja vaikuttajana

Olen Atte Harjanne, kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä. Toimin myös vihreän puolueen varapuheenjohtajana.

Kestävän kehityksen aikaansaaminen on oikeastaan koko työni pointti. Kansanedustajana olen päättämässä lainsäädännöstä ja verorahojen käytöstä. Kaupunginvaltuutettuna pääsen päättämään esimerkiksi siitä, mitä rakennetaan ja minne. Lisäksi asemani tunnettuna poliitikkona antaa mahdollisuuden osallistua aika näkyvästi yhteiskunnalliseen keskusteluun. Se on itse asiassa tosi iso osa vaikuttamistyötäni. Siinä kun pääsee vaikuttamaan siihen, mistä puhutaan ja millaisia vaihtoehtoja päätöksiä tehtäessä on tarjolla. Itse päätöksenteon hetkellä, esimerkiksi kun eduskunta lopulta äänestää jostain laista, merkittävimmät vaikuttamisen paikat ovat jo takana päin.

Itselleni tärkein ja innostavin tapa vaikuttaa onkin avoin, analyyttinen ja rohkea keskustelu parhaista ratkaisuista parhaan tutkitun tiedon pohjalta. Tein ennen eduskuntaa töitä tutkijana ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisten vaikutusten parissa, ja olen sitä kautta tottunut avoimeen pohdintaan ja omien ajatusten huolelliseen perusteluun. On tosi tärkeää, että on valmis myös muuttamaan mieltään uuden tiedon valossa. Sitä tarvittaisiin politiikassa enemmänkin.

Itselleni tärkeimpiä vaikuttamisen aiheita ovat ilmasto- ja energiapolitiikka, luonnon suojelu ja turvallisuus. On välttämätöntä, että tehdään inhimillisesti ja taloudellisesti kestäviä päätöksiä. Silti kaikkein tärkein kestävyyden edellytys on lopulta se, että tekemisemme mahtuu luonnon ja ympäristön kantokyvyn rajoihin.

Usein vaikuttaminen vaatii kärsivällisyyttä. Ihmisten vakuuttaminen ottaa aikansa, ja vaatii vuorovaikutusta. Oman juttunsa jankkaaminen muita kuuntelematta ei oikein toimi, vaikka hitaus joskus turhauttaakin. Sitäkin hienompaa on sitten nähdä pitkän työn jälkeen se muutos, jota on ollut mukana tekemässä.

TEKSTI: Atte Harjanne
KUVA: Iiris Flinkkilä

Teksti on julkaistu osana Toivoa ja toimintaa -tehtäväpakettia, jonka aiheena on yhteiskunnallinen vaikuttaminen.