Ilmastomeemien tulkintaa

Meemien tulkinta on osa nykypäivän medialukutaitoa. Tutki alla olevaa ilmastomeemien galleriaa ja valitse sieltä yksi meemi lähempään tarkasteluun. Vastaa sitten kysymyksiin:

a) Meemeissä viesti on usein hyvin napakka ja tulkintaa vaativa. Kirjoita parilla lauseella auki se, mitä meemissä halutaan sanoa.

b) Meemien vaikutus perustuu usein siihen, että ne herättävät tunteita. Käytä apunasi tunnesanalistaa ja pohdi, mitä tunteita valitsemasi meemi sinussa herättää. Huomaathan, että sama kuva voi herättää monenlaisia, välillä ristiriitaisenkin tuntuisia tunteita!

c) Meemien tarkoituksena on usein tavalla tai toisella vaikuttaa ajatuksiimme tai julkiseen keskusteluun. Mihin asiaan valitsemallasi meemillä pyritään vaikuttamaan ja millä tavalla?

d) Meemi on vain yksi vaikuttamisen tapa muiden joukossa. Keksi ainakin viisi muuta tapaa, jolla meemin aiheeseen voidaan vaikuttaa ja kirjoita niistä lista. Tarvittaessa voit käyttää apuna vaikuttamistapojen listaa.

Saat meemit isommaksi niitä klikkaamalla!

Osa meemeistä on poimittu Ilmastomeemit -sivulta, joka löytyy Facebookista ja Instasta. Osa meemeistä on tehty tai sovellettu tätä tehtävää varten. Kaikki näitä meemejä saa vapaasti jakaa eteenpäin tai muokata niistä parempia meemigeneraattorissa!