Ennakkotehtävä: Tunne- ja vaikuttamistaidot kestävyyskasvatuksessa

Lämpimästi tervetuloa mukaan Tunne- ja vaikuttamistaidot kestävyyskasvatuksessa -koulutuskokonaisuuteen! Koulutus koostuu tästä ennakkotehtävästä sekä kahdesta koulutuspäivästä.

Tältä sivulta löydät ennakkotehtävän materiaaleineen: katso ensin lyhyt introvideo ja tutustu sitten kolmeen valitsemaasi lisämateriaaliin.

Kuva: Trust ”Tru” Katsande/ Unsplash

1) Katso ensin introvideo (kesto 30 min.)

Video löytyy täältä: https://youtu.be/k4VJU-Hi78g

2) Tutustu sitten kolmeen valitsemaasi lisämateriaaliin

Alle on listattu monenlaisia mediatekstejä, joissa käsitellään luovia menetelmiä, taidetta, vaikuttamista, ihmisyyttä, toivoa ja kestävää kehitystä eri näkökulmista. 

TEHTÄVÄ: Valitse listalta vähintään kolme itseäsi kiinnostavaa juttua ja tutustu niihin. Kirjaa tähän Jamboard-tiedostoon vähintään yksi kiinnostava huomio jokaisesta jutusta, johon tutustuit. Huomiosi voi olla esim. knoppitieto tai kiinnostava harjoitus. Yhtä hyvin se voi olla inspiroiva termi tai ajatus, joka jutussa esitettiin tai joka sinulle syntyi siihen liittyen. Luovuutta saa käyttää tässäkin!

Ohjeet Jamboardin käyttöön löytyvät tiedoston ensimmäiseltä sivulta sekä introvideolta. Valmistaudu esittelemään huomiosi muulle ryhmälle koulutuksessa!

Innostavia luku-, kuuntelu- ja katseluhetkiä!

1) Johdatus toivon taitoihin -videot 
Toivon taidoilla tarkoitetaan kestävän kehityksen kysymyksiin liittyviä tunne- ja vaikuttamistaitoihin. Jos termi ei ole tuttu, kannattaa tutustua siihen tällä lyhyellä videoluennolla tai tällä pidemmällä videoluennolla (varsinainen luento alkaa tallenteen kohdasta 12 min.). Molemmissa luennoitsijana toimii BMOL:in Pinja Sipari.

2) Myötätunto muuttaa maailmaa -podcast
Maailman kriisit ja epäoikeudenmukaisuudet aiheuttavat meissä usein monenlaisia tunteita, kuten vihaa, pettymystä ja surua. Kuitenkin myös nämä, usein negatiivisiksi kutsutut tunteet voivat viedä eteenpäin positiivista yhteiskunnallista muutosta. Globaalikasvatusta-podcastin kolmannessa jaksossa Alice Jäsken kanssa keskustelevat Rauhanliiton Annukka Toivonen sekä Oulun yliopiston tutkijatohtori Antti Rajala. Jaksossa pohditaan muun muassa sitä, miten myötätunto eroaa säälistä ja miten sen avulla voidaan paneutua yhteiskunnan rakenteellisiin ongelmiin ja kokea halua vaikuttaa. Kuuntele Globaalikasvatusta-podcastin kolmas jakso Spotifysta tai muusta valitsemastasi podcast-palvelusta! (Kesto 25 min.)

3) Ilmastonmuutos ja ihmisyys -videoessee
Videolla (kesto 13 min.) ympäristö- ja draamakasvattaja, luokanopettaja ja kestävyyskasvatuksen tutkija Anna Lehtonen pohtii runollisesti ilmastonmuutoksen ja ihmisyyden yhteyksiä. Video on osa korkeakoulujen Ilmasto.nyt -opintokokonaisuutta. Löydät videon täältä. (Pahoittelut jos Pinjan omat määritelmät esseestä lajityyppinä ja kerrontatavan runollisuudesta menivät metsään 😉 )

4) Maailma on epälineaarinen. Siksi kaikki aktivismi kannattaa -kirjoitus
Yksi yleisimmin toistuvia vastaväitteitä maailmanparannusyrityksiin on väite siitä, että pienillä teoilla ei ole merkitystä ja siksi henkilökohtainen aktivismi ja elämänmuutokset ovat turhia. Vaikka onkin totta, että pelkät pienet muutokset eivät riitä aikaansaamaan suuria muutoksia, kaikki aktivismi todennäköisesti kannattaa silti. Kirjoituksessaan tutkija Janne Korhonen selittää miksi. Teksti löytyy täältä.

5) Panu Pihkalan videoklipit ympäristötunteista
Ympäristötunnetutkija, dosentti Panu Pihkala esittelee Toivoa ja toimintaa -hankkeen videoklipeillä ympäristötunteita ja sitä, miten niitä voi käsitellä lasten ja nuorten kanssa. Katsoa tältä sivulta löytyvät kolme videota: a) Tutustu kestävän kehityksen kysymyksiin liittyviin tunteisiin, b) Syvenny ilmastotunteisiin ja c) Kestävän kehityksen tunteista kasvattajille. Videoiden yhteiskesto on n. 17 min. 

6) Tunnetaidot ympäristöaiheiden opetuksessa -videoluento
Pinja Siparin luennolla käsitellään tunteita ja tunnetaitoja sekä ympäristötunteita ja niiden tutkimusta. Luennon lopuksi annetaan materiaalivinkkejä aiheen käsittelyyn. Luennon kesto on noin 80 min. Video löytyy täältä.

7) Vaikuttamistaidot ympäristöaiheiden opetuksessa -videoluento
Pinja Siparin luennolla käsitellään aluksi taustatietoa vaikuttamisesta, nuorista ja koulusta. Sitten annetaan paljon käytännön vaikuttamisvinkkejä ja lopuksi katsotaan vielä vaikuttamistaitojen muistilistaa. Luennon kesto on noin 45 min. Video löytyy täältä.

8) Musiik­ki aut­taa kä­sit­te­le­mään tor­jut­tu­ja tun­tei­ta -kirjoitus
Musiikista on apua, kun käsittelemme surun, vihan ja pelon kaltaisia vaikeita tunteita. Siksi laulaminen kuuluu niin synnytyssairaalaan, saattohoitolaitokseen kuin mielenosoitukseenkin. Taideyliopiston julkaiseman tekstin on kirjoittanut Raisa Rauhamaa. Löydät sen täältä.

9) Ilmastonmuutos minussa – luovan kirjoittamisen opetusmateriaalin johdantoteksti 
Globaali ympäristökriisi tuo kasvattajille uuden haasteen: Miten kohdata ryhmässä erilaisia ympäristöön liittyviä tunteita ja asenteita? Miten tukea nuorten kasvua kohti kestävämpiä arvoja ja elämäntapaa? Ilmastonmuutos minussa -opetusmateriaalin johdantoluvussa saat näkökulmia ympäristöteemojen käsittelyyn nuorten kanssa. Lisäksi opit luovasta kirjoittamisesta ympäristöpedagogisena välineenä. Löydät tekstin täältä.

10) Taidatko myötäelävän vuorovaikutuksen? – kuvallinen radiokuunnelma
Nonviolent Communication -kouluttaja Hanna Savanna kannustaa tunteiden ja tarpeiden rakentavaan ilmaisemiseen vuorovaikutustilanteissa. Aito pyrkimys kuunnella eri tavoin ajattelevia on olennaista, kun etsitään kestäviä toimintatapoja ilmastokriisin mullistamassa maailmassa. ”Minä uskon siihen, että konflikti on mahdollisuus tehdä muutoksia.” Löydät kuunnelman täältä (kesto 19 min.). Se on osa Minun ilmastotaitoni -kuunnelmasarjaa. 

11) Elämästä tuli suoritus, joka ei mahdu maapallolle -kirjoitus
Suomessa on omaksuttu kapea hyvinvointikäsitys. Mitäpä jos avartaisimme päämäärätietoisesti hyvinvointikäsitystämme. Kysyisimme rohkeammin, mikä tekee elämästä hyvän. Siirtäisimme painopistettä elintason parantamisesta kohti elämänlaadun kohentamista. Voisimme vaikka kysyä itseltämme ja toisiltamme millainen olisi yhteiskunta, jossa edistymisen mittana olisi tyytyväiseksi koettu, arvokas ja merkityksellinen elämä? Arto O. Salosen blogikirjoituksen löydät täältä.

12) Taide maailmaa muuttamassa -opetusmateriaali
Yhteiskunnallinen taide, kriittinen taide, kantaaottava taide, poliittinen taide, aktivistinen taide, artivismi. Taiteella on aina muutettu maailmaa ja vaikutettu yhteiskunnalliseen keskusteluun. Toivoa ja toimintaa -hankkeen verkkosivulla tehdään lyhyt katsaus maailmaa muuttavaan taiteeseen sekä esitellään muutamia kotimaisia taitelijoita, taitelijaryhmiä, teoksia ja hankkeita. Löydät verkkosivun täältä.

13) Ten ways to confront the climate crisis without losing hope -kirjoitus
Guardianin jutussa yhdysvaltalainen kirjailija ja aktivisti Rebecca Solnit kertoo vinkkejä siihen, miten olla menettämättä toivoa ilmastokriisin ajassa. Löydät jutun täältä. Solnit on kirjoittanut samasta teemasta myös kirjan nimeltä Hope in the Dark.

14) Kohti kestävää kehitystä -verkkosivu
Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan kehitystä, joka tyydyttää ihmisten nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Tällä hetkellä kestävää kehitystä tarkastellaan yleensä maailmanlaajuisen kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:n kautta. Tältä sivulta voit lukea aiheesta perustietoa sekä katsoa lyhyen opetusvideon. Sivun lopun linkkilistasta löydät lisämateriaaleja aiheen opiskeluun ja käsittelyyn opetuksessa.

15) Ekspressiivisen taideterapian mahdollisuudet -luentotallenne
Taideterapeutti Taina de Carvalhon luento löytyy täältä, pidemmän seminaaritallenteen kohdasta 28min. – 60h (luennon kesto on n. 30 min). Halutessasi voit tutustua myös muihin seminaarin luentoihin. Seminaarin koko ohjelma löytyy heti tallenteen alusta.